Kuidas deklareerida välismaalt saadud tulu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine
Tulude deklareerimine Foto: Liis Treimann / Postimees

Maksu- ja tolliamet juhib tähelepanu, et tuludeklaratsiooni täites tuleb igal juhul deklareerida ka välismaalt saadud tulu, isegi kui sellelt Eestis tulumaksu tasuma ei pea.

Eesti elanikud (residendid) peavad tuludeklaratsioonis näitama ka välisriigis saadud tulu, näiteks palga-, rendi- või üüritulu, litsentsitasu ja vara võõrandamise tulu.

Välismaal teenitud tulu tuleb märkida deklaratsiooni tabelis 8.1.

Välisriigis juba tasutud tulumaks võetakse Eestis tulumaksu tasujal arvesse osas, mille tasumine oli kohustuslik. Kui välisriigis tasutud tulumaks on Eesti omast väiksem, tuleb juurde maksta vahe, mille võrra välisriigi tulumaks on siin arvutatust väiksem. Välisriigis tasutud tulumaksu saab arvesse võtta vaid tasumist tõendava dokumendi alusel.

Kui isik viibis töötamise eesmärgil välisriigis vähemalt 183 päeva 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul ja tema tulu oli välisriigis maksustatud (ka siis, kui maksu lõppsummaks jäi null krooni) ning selline maksustamine on dokumentaalselt tõestatud, ei maksustata välisriigi tulu Eestis tulumaksuga. Saadud tulu deklareeritakse informatiivsena tabelis 8.8. Maksuvaba on siiski vaid töötamise eest saadud tulu, mitte kõik tululiigid.

Eestis tulumaksuga maksustatavast tulust on õigus maha arvata välisriigis tasutud sotsiaalkindlustusmaksud ja maksed, mille tasumine oli kohustuslik tulenevalt välisriigi õigusaktist või välislepingust. Maksu või makse võib tulust maha arvata, kui selle tasumise eesmärk oli pensioni-, ravi-, emadus-, töötus-, tööõnnetus- või kutsehaiguskindlustuse tagamine.

Tulust ei arvata maha maksu ega makset, mis on tasutud tulu arvel, mida Eestis tulumaksuga ei maksustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles