«Kuldkala» paneb püüdjad rekordeid meenutama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

13. veebruaril peetaval Pühajärve kalapeol püütakse kalu endiste reeglite järgi: järve lastakse märgistatud kalad, mille tabamine annab mõne kindla auhinna.


Peavõit on endiselt kilogramm kulda, mis peakorraldaja Vladislav Koržetsi sõnul maksab umbes 400 000 krooni. Kui kuldkala peab tingimata välja püüdma, siis teine, 100 000 krooni suurune võit loositakse juhul, kui sellist kala kätte ei saada, teiste autasu saanute vahel välja.

Algul oli mõeldud, et tänavu saab kõige suurema ahvena välja sikutanud võistleja summa, mis vastab veeasuka kaaluga võrdse kullakoguse maksumusele.

«Kommentaarides läks lahti arutelu, et see annab võimaluse suuri ahvenaid salaja kaasa võtta,» rääkis Koržets. «Kuigi see on pigem teoreetiline võimalus, heidaks juba selline võimalikule petmisele mõtlemine võistlusele varju ja me otsustasime vanaviisi jätkata.»

Erinevalt varasematest aastatest lastakse märgistatud 130 ahvenat ja kiiska Pühajärve tagasi võistlusele eelnenud nädalal. Seni lasti neid sinna laupäevase võistluspäeva eel, tavaliselt teisipäeval.

Valma kutseline kalur Marko Vaher rääkis, et varasematel aastatel lasti Pühajärve ainult suuri ahvenaid, mille kalur Raivo Puurits püüdis Võrtsjärvest. Nende raskus oli tavaliselt 500-600 grammi.

«Ise olen sikuskaga püüdnud kilo ja kakssada grammi kaalunud ahvena,» ütles Vaher.

Esimesena kuldkala püüdes auto võitnud Vaher arvas, et Pühajärves peaks priskeid ahvenaid küllaga olema. Võistluse kohta arvas ta, et kindlasti püüdnuks mõnedki võistlejad suuri ahvenaid salaja kaasa võtta.

«Panevad ahvena kilekotti ja siis peidavad kas või pükstesse,» vahendas kalur internetis välja käidud kommentaare.

Kalastusklubi Suure-Jaani Säga juhatuse liige Heino Johanson rääkis, et mullusel «Vastlaahvena» võistlusel sai üks viljandlane Suure-Jaani järvest kätte 850 grammi kaaluva kala. Sügisel tabas üks kalastaja sealtsamast spinninguga 1,1 kilogrammi kaaluva ahvena, suvise kontrollpüügi ajal aga oli mõrras 600-700-grammiseid isendeid.

Suure-Jaani kalavõistlustel võistleja ja kohtunikuna väljas käinud Uno Jürisson ütles, et tema suurim saak on olnud umbes kilone ahven ja selle püüdis ta aastate eest Võlli järvest. Mees on käinud ka Pühajärvel, kuid sealsed ahvenad on tema hinnangul väikesed, keskmiselt 100-150 grammi raskused.

«Väikesed ahvenad sobivad supiks, suured lähevad suitsutamiseks ning keskmised ma praen,» kirjeldas Jürisson kalade toiduks kasutamist.

Ajakirja Kalastaja vastutav väljaandja Hanno Kask ütles, et ahvena kaalu laeks arvatakse meil umbes poolteist kilogrammi. Temale teada olev suurim püütud ahven kaalus 1480 grammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles