Võrgupoed võtku eeskuju pankadest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu pakub Eestis välkmakseid ainult SEB Pank.
Praegu pakub Eestis välkmakseid ainult SEB Pank. Foto: Elmo Riig / Sakala

IT-spetsialist Kaupo Kase nentis, et dokumendi digitaalseks allkirjastamiseks peab arvuti olema kindlal viisil seadistatud ja inimene sellekohase koolituse saanud. Niisugune koolitus võtab tema sõnul aega umbes viis minutit.


Kase on näinud internetis ka soovitust, et vormistatud ostu-müügileping tuleks ID-kaardiga krüpteerida, kuid peab seda halvaks ideeks.

«Kui inimesel juhtub ID-kaart ära kaduma ja ta saab uue kaardi või uuendab ID-kaardi sertifikaate, ei ole võimalik enam eelmise ID-kaariga krüpteeritud dokumenti avada — genereeritud sertifikaadid on muutunud,» selgitas ta.

Üks võimalus e-poode turvalisemaks muuta on Kase hinnangul see, kui nood muudaksid kogu keskkonna autentimise ID-kaardipõhiseks ning e-poe keskkonnas oleks võimalik ostu-müügilepinguid vormistada ja allkirjastada.

«Praegu näiteks saaksin ma eraisikuna luua Osta.ee-s konto oma kümnekuuse tütre isikukoodi kasutades,» tõdes ta.

Pangad on Kase ütlemist mööda hea näide selle kohta, kuidas on võimalik väga lihtsalt maksetaotlusi digitaalselt allkirjastada ja lepinguid sõlmida ning kõik keskkonnas tegutsevad subjektid on teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles