Kuivad kasehalud rändavad Lääne-Euroopasse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga päev asub Viljandist Kesk-Eesti küttekontorist lääne poole teele koorem või kaks kuivi puid.
Iga päev asub Viljandist Kesk-Eesti küttekontorist lääne poole teele koorem või kaks kuivi puid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mitu Viljandimaa ettevõtjat on läinud küttepuudega Lääne-Euroopasse, kus paugub pakane nagu siingi.


Osaühingu Karula Puit juhataja Ain Sibul võib rõõmustada, sest on enamiku oma kuivade küttepuude varust maha müünud. Kui enamiku lepapuid ostsid eestlased, siis kask läks kaminapuuks Norrasse.



Kesk-Eesti küttekontor on juhataja Silver Särevi sõnutsi puid läände müünud ka varem, aga tänavu talvel on ekspordi osa märgatavalt suurenenud. Nagu juhataja ütles, on ta selleks mitu aastat vaeva näinud ja kontakte loonud.



Nüüd jõuavad tema firma puud Norrasse, Rootsi ja Iirimaale. «Ekspordiks lähevad nii lepa- kui kasepuud,» rääkis Särev. «Iga päev saadame siit lääne poole teele koorma või kaks. Korraga mahub rekkasse 54 ruumi puid.»



Viljandis küsib Kesk-Eesti küttekontor märgade puude ruumimeetri eest 300 ja kuivade eest 400 krooni. Kuigi välismaale viimine tähendab veokulusid, on see Särevi hinnangul kodus müümisest umbes 10 protsenti kasulikum.



Eelmisel aastal langes küttepuude hind tunamullusega võrreldes veerandi võrra ja külm talv pole seda kergitanud. Müüjate sõnul on põhjused ostjate suurem hinnatundlikkus ja pakkumise suurenemine. «On ju suur tööpuudus ja eks töötutel ole puid kõige lihtsam teha,» selgitas Särev.



Õues kuivanud puud lõppesid Kesk-Eesti küttekontoril juba aasta lõpul. «See ei tähenda, et tarbija peaks märja kütusega leppima,» lausus Silver Särev. «Kuivatame puid kuivatis.»



Peale Viljandimaa viib Kesk-Eesti küttekontor oma kaupa kõikjale Eestisse, näiteks Tallinna, Valka ja isegi Haapsallu. «Kuigi lisandub veokulu, suudame ikkagi konkurentsivõimelist hinda pakkuda,» lausus Särev.



Vihjates pikaajalistele prognoosidele, mis lubavad korralikku külma märtsi lõpuni, ütles ta, et kõige kibedamad müügiajad saabuvad ilmselt veebruaris ja märtsis, sest siis hakkavad soojade talvedega harjunud inimestel varud lõppema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles