Fotograaf käib hommikut pildistamas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Fotograafia on mu kirg ja armastus,» ütles Eha Roosalu näituse avamisel õnnitlusi ja lilli vastu võttes.
«Fotograafia on mu kirg ja armastus,» ütles Eha Roosalu näituse avamisel õnnitlusi ja lilli vastu võttes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eha Roosalu ütles enda tehtud piltide ees seistes ja õnnitlusi vastu võttes, et fotograafia on tema kirg ja armastus.


Kolmapäeva õhtul Viljandi kultuurimaja kohvikus avatud väljapanek on Eha Roosalu juubelinäitus. Väljas on tosin üsna suures formaadis loodusfotot ja mõni linnumaal.



Ülespanekut tutvustas autori fotograafist abikaasa, firma Maksifoto omanik Mati Roosalu, kes oli aidanud pilte sadade hulgast valida ja need ülespanekuks ette valmistanud. Ta rääkis ka naise fotograafiks kujunemise loo.



«See on minu süü. Algus oli 1973. aastal, mil ma tema leidsin ja teda ka palju pildistasin,» rääkis Mati Roosalu fotode autori kõrval seistes.



Hiljem kujunes noore naise osaks pere pildistamine. 1992. aastal, kui Mati Roosalu perefirma asutas, jäid Eha Roosalu kanda Viljandi poe juhataja ülesanded. Selleks ajaks oli ta juba väljaõppinud fotograaf, kusjuures kõige paremad õpetajad olid kogenud abikaasa kõrval olnud enda huvi ja igapäevased katsetused kodu ümbruses.



Mõned Eha Roosalu loodusfotod olid juba tähelepanu ja fotonäitustel auhinnakohti väärinud ning neid oli ilmunud ka ajakirjanduses. Nüüdseks on temalt ilmunud kaks fotoalbumit.



Tihtipeale läks Eha Roosalu varahommikul kodunt välja nii-öelda luurele, kaasas koer ja fotokott.



Valuoja orus, Viljandi järve ääres ja lossimägedes märkas ta valguse ja varjude mängu puude all, rohukõrtel ja parditiibadel ning õppis pildistaja seisukohalt hindama udust ilma — läbi fotosilma vaadates on maailm väga mitmekesine.



«Olen üsna kirglik fotograaf. Kui on pildistamiseks sobiv ilm, jäävad kõik tööd tagaplaanile. Kui tõesti pole võimalik, siis jääb südamesse süütunne,» nii kirjutab Eha Roosalu oma näitust tutvustavas tekstis.



Väljapanek on huvilistele näha kuu aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles