Ratturid puhastavad uisutajate tarbeks järve jääd

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rajameister Koit Teder pidi eile jääd puhastades võtma appi spetsiaalse tööriista, et rada siledam saaks.
Rajameister Koit Teder pidi eile jääd puhastades võtma appi spetsiaalse tööriista, et rada siledam saaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jalgratturid kutsuvad kolme nädala pärast inimesi nautima järvelt paistvat Viljandi ilu ning osalema esimesel Mulgi uisumaratonil.


Ehkki kindel kavatsus uisusõit korraldada tekkis rattaklubil alles eelmisel nädalal, on maratonipäevaks määratud juba 10. jaanuar. «Praegune hea jää tuleb ära kasutada,» selgitas Viljandi rattaklubi president Loit Kivistik.

Klubi juhi sõnul on uisumaratoni mõte tema peas küpsenud paar aastat.

«Olen üritanud ideed teistele sokutada, et rattaklubi seda korraldama ei peaks,» selgitas ta. Paraku pole Viljandis leidunud teist organisatsiooni, kes tahaks uisuvõistlust oma õlule võtta.
Kivistiku sõnul on üks ürituse korraldamise põhjus suurepärane vaade, mis järvelt linnale avaneb. «See on super­ilus,» kiitis ta. «Miks sõita Kesk-Euroopasse, kui meil endil on selline vaade.»

Et maratonini on jäänud vaid paar nädalat, hakkasid rattaklubi eestvedajad rada ette valmistama. Pühapäeval aeti järvele 10-kilomeetrine ring ning eile puhastati seda värskelt sadanud lumest.

ATV-ga raja eest hoolitseva Koit Tederi sõnul on 90 protsenti jääst praegu suurepärases seisus, ent kümme protsenti nõuab enne võistlust parandamist, sest see on konarlik ja praguline. Ilmaprognoos lubab, et jääolud paari nädalaga halvemaks ei muutu.

Aastakümneid uisutamisega tegelnud treener Ants Kuusik rääkis, et temagi on mõelnud uisumaratoni korraldamisele, kuid veel kümmekond aastat tagasi oleks see tehniliselt liiga keeruliseks osutunud. «Lumelabidaga kümne kilomeetri pikkust rada sisse ei lükka,» nentis ta.

«Tegelikult sõltub ju kõik eestvedajatest, sest jää ettevalmistamine on väga suur töö,» selgitas ta. «Olen nõus tegijatele appi minema, et kõik praod saaksid täidetud ja jää võimalikult heasse korda.»

Peipsi järvel teeb enne Kalevipoja maratoni jää siledaks suur frees, mida veetakse raske traktoriga. Siinse järve paarikümne sentimeetri paksune jääkiht sellist masinat ei kannataks ja pealegi Viljandil seda ka pole. Uisumaratoni korraldamine võib anda aga tõuke, et kallis, ent uisutajatele vajalik vahend linnale soetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles