Linnagaleriisse tuleb Iraagis teeninud sõdurite fotonäitus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTPLA-9 väljasõit Camp Victoryst Bagdadis.
ESTPLA-9 väljasõit Camp Victoryst Bagdadis. Foto: Ivo Petjärv

Järgmisest nädalast võib Viljandi raamatukogus asuvas linnagaleriis näha Iraagis teeninud sõdurite fotonäitust «SIERRA-TANGO-OSCAR-NOVEMBER-ECHO: kutsung Iraagist,» mis praegu on Tallinnas Solarise keskuses.


Operatsioonil «Iraagi vabadus» jäädvustatud ja fotodena näitusele pandud hetked annavad harukordse võimaluse saada osa Eesti sõdurite nähtust ja kogetust: igapäevateenistusest, trotsides lahingutegevuse riske, taludes põrgukuumust ja pakitsevat koduigatsust.

Näituse pealkiri «STONE» on raadiokutsung, mida kasutas Eesti kergejalaväerühm ESTPLA Iraagis operatsioonidel. Hüüdnime Stone andisid Ameerika relvavennad Iraagi esimesele Eesti jalaväerühmale ESTPLA-7, mida juhtis toonane kapten Eero Kinnunen.

Stone ei olnud pelgalt lühend Estoniast, vaid tähendas, et Eesti sõdurid täitsid oma lahinguülesanded kaljukindlalt, külmavereliselt ja põhjalikult, liigsete emotsioonideta. Ameeriklased ei suutnud uskuda, et ESTPLA on tavaline Eesti jalaväerühm, vaid pidasid neid eriüksuseks.

Väljapanek on pühendatud Iraagis langenud nooremseersant Andres Nuiamäele ja vanemveebel Arre Illenzeerile, kes jäid vabale Eestile igavesti truuks, ning kõigile Iraagis Eesti julgeoleku eest võidelnud kaitseväelastele ja neid kodus oodanud lähedastele.

Rändnäituseks on suures formaadis välja trükitud 35 fotot. Need moodustavad läbilõike aastatest 2003-2008 ning annavad ülevaate Iraagi toonasest keerulisest olukorrast, kus Eesti kaitseväelased teenisid.

Eesti jalaväerühm paiknes Bagdadis, hiljem Iraagi pealinnast umbes 20 kilomeetri kaugusel asuvas Taji sõjaväebaasis.

Praegu jätkab Eesti Iraagis osalemist NATO Iraagi väljaõppemissioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles