Maavanem vaidleb vallaga ametniku staatuse üle

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikka aega Abja valla sotsiaalnõunikuna töötanud Mari Saarela teeb vallas sotsiaaltööd edasi, kuid on volikogu liikmena sisuliselt ka iseenda ülemus.
Pikka aega Abja valla sotsiaalnõunikuna töötanud Mari Saarela teeb vallas sotsiaaltööd edasi, kuid on volikogu liikmena sisuliselt ka iseenda ülemus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi maavanem Lembit Kruuse nõuab Abja vallalt õigusvastase olukorra lõpetamist, sest maavalitsuse hinnangul on vallavolikogu liige Mari Saarela ühtlasi valla ametnik.


Abja vallavalitsus vabastas oktoobri lõpul sotsiaalnõunik Mari Saarela töölt ametnikuna, kuid võttis samas palgale kui koosseisuvälise teenistuja, et säilitada talle koht volikogus. Nimelt sätestab kohaliku omavalitsuse korralduse seadus, et omavalitsuse ametnik ei tohi olla volikogu liige.

Kui «Sakala» juhtumist 2. novembril esimest korda kirjutas, tõdes Lembit Kruuse, et seaduse mõttele selline situatsioon ei vasta, kuid juriidiliselt on kõik korras. Pärast seda, kui maavalitsus oli tutvunud vallavolikogu otsuse ja teiste asjakohaste õigusaktidega, asus maavanem aga seisukohale, et ka seaduse silmis ei ole Saarela kahel kohal olemine õige.

Seetõttu saatis Kruuse eelmisel nädalal Abja vallavolikogule ja -valitsusele ettepaneku lõpetada olukord, mis ei ole õigusaktidega kooskõlas.

Ikkagi ametnik

Maavanema peamine argument toetub avaliku teenistuse seaduse sättele, mis defineerib, et koosseisuväline teenistuja on isik, kes võetakse tööle määratud ajaks ametniku või abiteenistuja niisuguste ülesannete täitmiseks, millel ei ole alatist iseloomu.

«Seega jagunevad koosseisuvälised teenistujad ametnikeks ja abiteenistujateks,» leidis Kruuse.

Abja vallavanem Peeter Rahnel selle seisukohaga aga ei nõustu.

«Me peame alati vaatama, kas maavanema poolel on õigus ja õiglus, või on ta nagu lihtsurelik natukene ekslik olnud,» rääkis ta. «Et ka meie ei ole pädevad seda kohe ütlema, oleme püüdnud uurida, mida arvavad teadmamehed.»

Peeter Rahneli jutu järgi on vald palunud vaidlusküsimust analüüsida juristidel ja Eesti kõrgkoolide avaliku halduse õppejõududel ning ta lubas vastuste selgudes neist kohe avalikult teada anda.

Vallavanem kinnitas, et ka sisuliselt ei jätka Mari Saarela sama tööd, mida ta tegi enne viimaseid kohalikke valimisi. «See, et ta kasutab sama telefoni ja sama töölauda, ei tähenda, et ta samal kohal edasi töötaks.»

Saarela uus ametinimetus on päevakeskuse juhataja-sotsiaaltöötaja. Abja päevakeskusel seni juhatajat ei olnud, kuid Rahneli ütlemist mööda oli juba mullu juulis, kui keskuse esimene etapp valmis sai, kavas pannna Saarela seda juhatama.

«Ei oskagi öelda,» vastas Mari Saarela esimese hooga küsimusele, mis vahe on sotsiaalnõuniku ja sotsiaaltöötaja tööl. Seejärel leidis ta, et erinevus siiski on: «Enne oli vastutus suurem. Aga eks vastutust ole muidugi nüüdki.»

Maavanema ettepanekut Saarela kommenteerida ei soovinud. Varem on ta öelnud, et ei näe korraga volikokku kuulumises ja vallavalitsuses töötamises midagi halba. Samuti ei leia Saarela, et täidesaatva ja seadusandliku võimu osa võiksid sassi minna, näiteks kui ta vallavalitsuse töötajana koostab eelnõu, mille üle ise volikogus hääletama peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles