Soe november tegi korraks talve nägu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembrikuu ilm pakkus normist enam sooja ühes ajutise talvise perioodiga.
Novembrikuu ilm pakkus normist enam sooja ühes ajutise talvise perioodiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii nagu aasta tagasi, pakkus viimane sügiskuu ka tänavu normist enam sooja ühes ajutise talvise perioodiga.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et mullu tuli tali loogiliselt kuu lõpul, tänavu aga esimesel poolel.



Viljandi ilmajaam sai vaatlusplatsil lume paksust mõõta 6.—15. novembrini, maksimaalselt ulatus see 9 sentimeetrini kuu seitsmendal hommikul.



Lund, vihma ja lörtsi sadas viimasel sügiskuul kokku 76,3 millimeetrit ehk 11,3 millimeetrit enam kui aastakümnetega on kujunenud Viljandi normiks.



Kuu keskmise õhutemperatuurina pani ilmajaam kirja 2,4 kraadi, mis on normist 1,9 pügalat soojem. Novembri keskmine õhutemperatuur on püsinud plusspoolel viimased viis aastat.



Kõige kõrgema õhutemperatuuri mõõtis Viljandi ilmajaam 21. novembril: 8,9 kraadi. Kõige külmem oli kuu esimesel hommikul: —6,8 kraadi.



Mujal Eestis oli kõige soojem Valgas ja Tiirikojal, kus 21. novembril registreeriti 9,7 kraadi, ja kõige külmem Võrus, kus 2. novembril näitas ilmajaama andur —7,8.



Kõige rohkem sadas Tallinnas ja kõige vähem Vilsandil, vastavalt 80,7 ja 39,4 millimeetrit.



Tugevaim tuulepuhang küündis Viljandis 15,7 meetrini sekundis ning päevi, mil tuule kiirus ületas kümme meetrit sekundis, oli kuus.



Päikest novembris eriti näha ei olnud. Viljandi ilmajaama päikesepaisteandur mõõtis päikesepaiste kestuseks 14,6 tundi. Eesti keskmine oli 23,3 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles