Mõis on palju üllatusi pakkunud

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parasjagu on käsil mõisahoone fuajee põranda plaatimine ja keerdtrepi taastamine.
Parasjagu on käsil mõisahoone fuajee põranda plaatimine ja keerdtrepi taastamine. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suure-Kõpu mõisa taastamine on pakkunud põnevaid leide: ruumide seintelt nõukogudeaegse kihi alt on lagedale tulnud palju väärtuslikku kunsti.


2003. aastal tulid söögisaali seinte värvikihtide alt välja aastakümneid vangis olnud kentaurid ja menaadid ning samasuguseid leide on järjest lisandunud.



«Siin oli kunstilembene mõisarahvas,» rõõmustas Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo. «Algul oli paljudes ruumides kavas teha sanitaarremont, aga ilmnenud leidude tõttu tuli asuda neid hoopis restaureerima.»



Kahe juugendstiilis toa seinu ja lage kaunistavad taimemotiivid. Kujutiste põhjal on hakatud üht ruumi mooni- ja teist humalatoaks nimetama.



Mõisahoone paelub huvilisi muu hulgas mitmekesisusega: kui äsja korda tehtud fassaad on hilisklassitsistlik, siis ruumides on stiile renessansist barokini. Ühe toa kihte eemaldades leiti, et see on aegade jooksul olnud nii klassitsistlikus, juugend- kui barokkstiilis.



«Mõned mehed vahetasid tapeete, Kõpu mõisnik muutis stiile,» lausus Kõpu kooli kunstiõpetuse õpetaja Diana Pung stiliseeritud tulbi- ja nartsissimaalingutega toa kohta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles