Repliik: Põlisasuka härdusehetk

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Johanson
Katrin Johanson Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleva aasta 1. maiks plaanitud aktsioon «Lepime ära!» on leidnud juba omajagu vastukaja. Et mina pole kellegagi tülis, on mulle see ettevõtmine pisut hämaraks jäänud.

Eestvedaja Rainer Nõlvak mainib 29. oktoobri «Päevalehes» aktsioonist rääkides mitu korda vene ja eesti kogukonna vahelisi pingeid. Neid pingeid on nähtud ka omariikluse ohustajana. Nüüd lisas asjale värvi meie idanaaber: 23. oktoobril võttis ta vastu seadusmuudatuse, mis lubab kasutada sõjalist jõudu oma kodanike kaitseks väljaspool Venemaa piire.

Eestis on 95 484 Vene ja 102 010 määratlemata kodakondsusega inimest. Need on mõtlemapanevad arvud.

Õiguskantsler Indrek Teder ütles hiljuti riigikogus peetud kõnes, et Eesti ainus viis iseseisva riigina kesta on kasvatada oma kodanikes põhiseaduspatriotismi. Teadvustada kõigile eestimaalastele tugeva kodanikuühiskonna eeliseid autoritaarse riigi ees ning veenda neid, et nad on seaduse silmis võrdsed rahvusest hoolimata.

Kui võrdsena tunneb ennast venelane, kellega kampaania korras lepitakse? Rahvuseta sovetlusest kasvame välja pikkamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles