Minister Stalinit oma kogusse ei taha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Liis Treimann.

Ühes äsjases Eesti Televisiooni saates räägiti Kehtnas väljakaevatud Stalini kujust. Asjaosalistel tekkis mõte pakkuda seda põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sotsialismiaja varamusse.


Helir-Valdor Seeder, kas võtate pakkumise vastu?

Tean, et Kehtnas on maa seest leitud juppideks lagunenud Stalini monument, kuid mulle pole seda veel pakutud. Ja ega ma võtakski. Ma ei kogu midagi, mis on asunud väljaspool ruume - platsidel ja tänavatel.

Kogun sotsialismiaja märke, ordeneid, vimpleid, bareljeefe, büste, maale ja rõivastust.

Kui palju teil seda kraami juba on?

Koguarvu ei oska öelda. Sotsialistlikku realismi maale on kolmekümne piires, mitmesuguse suurusega büste ka umbes kolmkümmend, siis veel bareljeefe ja plakateid, pioneeritrumme, -fanfaare ja -rõivastust ning palju muud. Need seisavad mul kastides ja karpides mitmes kohas, sest koju ma kõike ära ei mahutaks.

Viljandis räägitakse, et põllumajandusministeerium võttis ühe maavalitsuse maja endale Seedri sotsialismiaja muuseumi silmas pidades.

Need on huvitavad ja üsna loomingulised mõtted.

Mul pole veel muuseumi asutamise mõtetki: pole ei aega ega raha. Mõne näituse olen siiski teinud, neist kaks Ugalas. Samuti olen asju teistele laenanud, muu hulgas filmide tarvis.

Põllumajandusministeerium soovis Vaksali tänav 6 maja endale, et kõik ministeeriumi alluvuses olevad asutused oleksid koos: maainimesed saavad oma asju ajada ühes paigas ning üht maja on kergem hallata. Seni paiknesid asutused neljas kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles