Viljatootjad tegid suure hulga pakkumisi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) algatatud teravilja sekkumiskokkuostu esimese tööpäeva esimesel tunnil laekus 15 pakkumist umbes 9000 tonni müügiks.


Ameti pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik tõi võrdluseks, et eelmisel kokkuostuperioodil 1. novembrist 31. maini osteti sekkumisladudesse 6169 tonni vilja.

«Eeldame sel perioodil suurt huvi ja sellepärast kogume andmeid vabade laopindade kohta kogu Eestis,» ütles pressiesindaja.

Sekkumiskeskused on Tartus, Viljandis, Tamsalus ja Keilas. Viljandis on selleks Farm Planti ladu, kuhu saab tuua vaid otra.

PRIA pressiesindaja sõnul sõltub see, mida vastu võetakse, lao omapärast ja firma otsusest. Eelmisest kokkuostuperioodist on Farm Plantis 4000 tonni otra. Uued koormad võivad lattu jõuda tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Teravilja tonnihind novembris on 1592.36 krooni. Kui kvaliteedinäitajad on normis, saab kliendiregistris olev pakkuja PRIA-st raha 30-35 päeva pärast. Minimaalne müügikogus on 80 tonni ja transpordikulud on pakkuja kanda.

Vilja tarnimise koha ja aja lepib PRIA kokku pakkuja, põllumajandusuuringute keskuse ja laopidajaga.

Selleks, et kõik tootjad ei pakuks kogu vilja ühekorraga sekkumiskokkuostu algul, suurendab Euroopa Komisjon tonnihinda igas kuus 7.20 krooni, samuti toimub hinna korrigeerimine kvaliteedinäitajate alusel.

«Eks see nüüd tõsta teravilja kokkuostuhinda,» arvas Kissa-Märdi talu peremees Väino Viidebaum, kel endal on kokkulepe Ekseko ja mitme teise teravilja ostva firmaga. Tema sõnul on praegu hinnapakkumised 80 sendist 1.30 kroonini kilogrammi eest.

«Sekkumiskokkuostu hinnapakkumine on hea ja see päästab paljusid teraviljakasvatajaid,» arvas ka Eeriksaare peremees Märt Laansalu, kel on leping Baltic Agroga.

Teravilja sekkumiskokkuost on Euroopa Liidus kehtestatud turukorraldusmeede, mille eesmärk on stabiliseerida teraviljatoodete turgu, tagades tootjatele kindla minimaalse hinnataseme. Hinna määrab Euroopa Komisjon ja see on ühtne kõigis liikmesriikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles