Haruldane krutsifiks saab õnnistuse

Egon Valdaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristuse figuur, mis on ligi kuuskümmend sentimeetrit kõrge ja viiskümmend sentimeetrit lai, on modelleeritud peenelt. Figuuri parema jala põlve kohal tuvastati söestunud kiht, mis on tõenäoliselt tekkinud küünlalt saadud kuumakahjustuse tagajärjel.
Kristuse figuur, mis on ligi kuuskümmend sentimeetrit kõrge ja viiskümmend sentimeetrit lai, on modelleeritud peenelt. Figuuri parema jala põlve kohal tuvastati söestunud kiht, mis on tõenäoliselt tekkinud küünlalt saadud kuumakahjustuse tagajärjel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval kell 14.00 pühitsetakse Kolga-Jaani kirikus pidulikult keskaegne krutsifiks, mis äsja sealses kirikus üles seati.

Kanuti ennistustöökojas renoveeritud ja konserveeritud ainulaadne krutsifiks, mis on tõenäoliselt valmistatud 700 aasta eest.

Paari aasta eest algatas muinsuskaitseamet Kolga-Jaani krutsifiksi uurimis- ja konserveerimistööde projekti. Ristilöödukujule tehti tehnoloogilised ja materjaliuuringud ning see käis Ida-Tallinna keskhaigla radioloogiaosakonnas. Puidunäidist uuriti ka Itaalias Milanos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles