Käi vasakus teeservas ja helgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maanteeamet tuletab kõigile liiklejatele meelde, et liiklusseadus kohustab jalakäijat asulavälisel teel liikuma vasakpoolsel teepeenral ning kandma helkurit, ohutusvesti või valgusallikat, kui on pime, hämar või halb nähtavus. Vajalik on helkur ka linnatänaval, sest tänavavalgustus ei ole igal pool piisav.

«Vasakul teeservas tuleb käia, et inimene näeks endale lähenevat sõidukit ja oskaks selle eest hoiduda,» selgitas maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg aegade jooksul muutmata püsinud reeglit. Tema sõnul ei kehti see reegel jalgratturitele, kes peavad liikuma tee parempoolses servas. «Küll aga kehtib kõigile, nii jalakäijatele, õhtupimeduses sörkijatele, jalgratturitele kui ka näiteks rulluisutajatele kohustus ennast pimeda ajal helkuri, ohutusvesti või valgusallikaga nähtavaks teha,» lisas ta.

Maanteeamet jagab ka sel sügisel koostöös politseiga liiklejaile 5300 jalgratturi ohutusvesti, 6800 jalgratta kodarahelkurit ja 2240 komplekti jalgratta märgutulesid.

Lisaks eelnevale jagab maanteeamet alanud õppeaastal kõikidele esimeste klasside õpilastele liiklusaabitsad. See on samuti ameti igasügisene ettevõtmine.

Koostöös politseiga jagatakse esimese klassi õpilastele ja õpetajatele üle 14 000 liiklusaabitsa, mis aitab selgitada tähtsaid liiklusreegleid. Aabitsast leiab nii laps, lapsevanem kui õpetaja tarkusi, kuidas käituda igapäevastes liiklusolukordades ja mida teha siis, kui mõni teine liikleja käitub valesti. Seal on juttu ka sellest, kui oluline on end pimedas nähtavaks teha ja mida peab teadma jalgrattaga sõitmisest.

2012. aastal hukkus 16 teel pimeda ajal liigelnud jalakäijat, neist 13 asulavälisel teel. Käesoleval aastal on pimeda ajal hukkunud neli ja vigastada saanud 48 jalakäijat ning jalakäijatele otsasõitude arv hakkab varasügise saabudes taas suurenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles