Mehed petsid pimedat ja lihtsameelset

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus
Kohus Foto: Elmo Riig / Sakala

Maakohus mõistis süüdi kaks meest, kes muude kuritegude kõrval ei peljanud petta lihtsameelset alkoholisõltlast ja vaegnägijat.


35-aastase Valeri Gaidalenko ja 22-aastase Targo Suure leivanumber oli kohtuotsuse järgi SMS-laenupettus.



Nende esimeseks ohvriks langes Abja valla mees, kes lubas kelmidel SMS-laenu võtmiseks oma pangakontot ja isikuandmeid kasutada.



Gaidalenko ja Suur rääkisid kannatanule, et ei saa niigi suurte võlgade tõttu ise laenu võtta, kuid maksavad selle kindlasti tagasi. Eelmise aasta 18. detsembril laenasid kelmid abjalase nimel neljalt kiirlaenufirmalt kokku 9600 krooni, ilma et oleksid mõelnudki raha tagastada.



Käesoleva aasta veebruaris võtsid Valeri Gaidalenko ja Targo Suur Karksi-Nuia bussipeatusest auto peale järgmise ohvri. Lihtsameelsele mehele räägiti muinasjuttu ärist, mida tema isikutunnistuse abil olevat võimalik teha, ja lubati osa kasumist. Tegelikult võtsid kelmid viinalembese tuttava nimel 8600 krooni kiirlaene ja ostsid EMT Viljandi esindusest mobiiltelefoni.



Saadud rahast ilmselt kauaks ei piisanud, sest juba kaks päeva pärast viimast kiirlaenupettust kutsusid Gaidalenko ja Suur endaga kaasa ühe kuulmis- ja nägemispuudega mehe, lubades viia teda pensioni välja võtma. Tegelikult käidi alkohoolikust ohvriga pangas, kus tal lasti allkirjastada pabereid, mida ta oma terviserikke tõttu ei näinud, ega saanud seetõttu aru, mis on neis kirjas.



Puudega mehe nimel võeti 5600 krooni kiirlaene ja osteti EMT-st 3000-kroonine mobiiltelefon, mille Gaidalenko pandimajja viis.



Lisaks kirjeldatud kelmustele karistati mehi veel kahe kuriteo eest. Targo Suur oli koos 56-aastase Richo Pahkiga üht meest süüdistanud oma fotoaparaadi varguses ja ähvardanud tolle auto pakiruumi panna, kruusakarjääri sõidutada ja ära tappa, kui varguses kahtlustatu ei maksa 5000 krooni. Valeri Gaidalenko oli aga ühest Halliste valla elumajast varastanud televiisori, kuldkõrvarõngad, viis-kuus ruumimeetrit puid ja viis kotti kartuleid.



Kohus karistas Gaidalenkot üheaastase vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui ta poolteise aasta jooksul uut kuritegu toime ei pane ja allub käitumiskontrollile. Suurele mõistis kohus aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Pahk pääses kolmekuuse tingimisi vangistuse ja poolteiseaastase katseajaga.



Igal süüdimõistetul tuleb maksta 6525 krooni sundraha, tasuda riigile õigusabi kulud ja korvata kuritegudega tekitatud kahju.



Kõiki kolme meest on ka varem kriminaalkorras karistatud, alalist töökohta pole neist kohtuotsuse põhjal ühelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles