Isamaa ja Res Publica Liidu programm

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

18. oktoobril otsustame taas Viljandi tuleviku üle. Kes jätkavad meie kodulinna elu edendamist, sõltub teist, head valijad. Isamaa ja Res Publica Liit, IRL, on valmis ka järgmised neli aastat kandma vastutust  kodulinna arengu ja meie ühise tuleviku kujundamise eest. Meie õnne nimel!


Viljandi on turvaline linn. Ühise tegutsemisega muudame oma kodulinna aga veelgi meeldivamaks elupaigaks. Linna terviklik areng, mis tugineb igapäevasele nõudlikule linnaelu korraldamisele, nõuab sihikindlust, arukaid kokkuleppeid ja otsuseid. IRL peab väga tähtsaks koostööd volikogus ja kõigi nendega, kel on häid mõtteid Viljandi paremaks muutmisel. Viljandi linnavolikogu liikmetena ja linnajuhtidena on meie tõekspidamised aatelised ja ausad ning avalikud ja siirad.  2005.aastal rahvale antud ja partneritega kokku lepitud lubadused on nelja aastaga tänaseks  peaaegu kõik täidetud. Eelolevad neli aastat on Viljandi jaoks keeruline aeg. Raha on vähem ja soovid suuremad, kuid kõik valdkonnad tahavad tähelepanu, ootavad arendamist.    
IRL arusaamised Viljandi linnaelu korraldamisel järgmiseks neljaks aastaks. Õnne nimel! 
Arendame Viljandit edasi!

Meie tahtmine on, et linna pargid ja tänavad, rand ja lossimäed, lasteaiad ja koolid on hoolitsetud ja korras. Selles osalevad linnas tegutsevad kodanikeühendused ja ettevõtjad, linnakodanikud ja kooliõpilased. IRL toetab nende tarmukust ja korraldab nende ühistegevust linnaelu arendamisel.  
Linna süda ja vanalinn saavad uue arenguhoo, Lossimäed on paremini esile tõstetud, järve rand korrastatud ja Uueveski taas meeldivaks puhkepaigaks muudetud. Ettevõtluspiirkondades on välja arendatud kommunikatsioonid, linn on valmis uueks majanduskasvuks. Usume, et suudame üheskoos oma rohelist kodulinna korrastada, hoida ja edasi arendada ning valmistuda väärikalt 2015. aastal toimuvateks rahvusvahelisteks hansapäevadeks Viljandis. Meie õnn on olla siis Hansapealinn.

Selleks:

rajame koos erasektoriga Viljandi järveümbruses aktiivse puhkuse ala ( lõpetame staadioni ehitamise, teeme terviseraja korda, rajame seikluspargi, loome rohkem tegevusi randa...),

muudame kesklinna ja vanalinna koostegevuses selle elanike ja ettevõtjatega vääriselupaigaks,

viime lõpuni Uueveski ja Valuoja oru väljaehitamise linlaste puhkepaigaks,

loome atraktiivse huviobjektide, hoonete fassaadide ja linnaruumi valgustuse ja haljastuse,

teeme korda lauluväljaku,

loome eraettevõtjale tingimused vee- ja vabaaja keskuse rajamiseks,

renoveerime südalinna purskkaevu,

alustame koos erasektoriga kogu linna hõlmava sadevete ärajuhtimise süsteemi rajamisega,

oleme nõudlikud hooletusse jäetud hoonete omanike suhtes ja pöörame enam tähelepanu hoovide korrastamisele,

rajame koerte jalutusväljaku,

uusehitiste rajamisel lubame ümbritsevaga sobivat arhitektuurilisi lahendusi, sobivaid ehitusmaterjale ning terviklikke lahendusi haljastuses,

kultuuri- ja spordisündmuste edendamiseks ja rahastamiseks loome koos eraettevõtjatega Viljandi Kultuurkapitali, mille nõukogus on koos Viljandi kultuuri- ja spordielu ning erakapitali esindajad,

mitmekülgse kultuurielu arendamisel teeme koostööd loomiseks loodud linna erinevate kultuuriosiste kandjatega nagu Pärimusmuusika Keskuse, Kultuuriakadeemia, Ugala, Kondase ja Uue Kunsti Muuseumi, Nukuteater jt,

soodustame kohaliku talutoidu ja mahetoodete müügiletulekut turul,

oluliste küsimuste otsustamisel küsime rahvalt nõu, kasutades selleks ka interneti võimalusi.

Õnn on lastes

Me arendame ja ehitame Viljandit meie lastele. Iga laps on linnale uus kodanik, keda me jätkuvalt vääriliselt tervitame ja toetame. Iga laps saab lasteaias koha ja hea alguse oma haridusteel. Eriline hool lastega perede ja noorte haridusvõimaluste eest tagab Viljandi kestmise ja arenemise ka tulevikus. Hea haridus on vabadus, haritus annab väärikuse. Haritud ja väärikas inimene on õnnelik inimene!

Lastesõbraliku linnana:

teeme korda mänguväljakud Viljandi ja Valuoja järve ääres, Valuoja orus ja Kiigepargis ning rajame igas linnaosas uusi,

ka koolide spordi- ja mänguväljakud teeme korda,

aitame lasterikastel peredel leida uus mugav kooskäimiskoht,

jätkame lasteaedade ja koolide rekonstrueerimist, mängu- ja õpikeskkonna kaasajastamist,

loome koostöös Viljandimaa kutse-, kõrg- ja üldhariduskoolidega toimiva kutse- ja karjäärinõustamisteenuse,

taastame Viljandi juhtiva rolli maakonna hariduselu korraldamisel,

tagame Viljandis mitmekülgsete võimalustega ja konkurentsivõimelise gümnaasiumihariduse,

laiendame huviringide tegevust ja  ühendame selleks koolide erinevad võimalused,

loodushariduse edendamiseks rajame noorte loodusmaja.

Halli pead austa, abivajajaid aita!

Paljud eakad inimesed on erinevatel sündmustel aktiivsed kaasategijad. Sellele aitavad kaasa kooskäimisruumid Paalalinnas, Männimäel ja kesklinnas. Elav seltsielu, linna sotsiaalteenused, kaasaegne hooldekodu ja päevakeskus aitavad tublimatel vanaduspõlve nautida ja hoolt vajavatel toime tulla. Õnneliku vanaduspõlve nimel peame meie, tänased otsustajad, arukalt toimetama.

Selleks:

kaasame vanaisad ja vanaemad, eakad linnakodanikud, linnaelu tegemistesse ning moodustame volikogu juurde eakate komisjoni,

jätkuvalt toetame seenioride ja erivajadustega inimeste ühistegevust ,

jätkame erivajadustega laste koolitamist ja nende toetamist lasteabikeskuses,

anname eakatele võimaluse nautida õnneliku vanaduspõlve oma kodus, laiendades selleks koduteenuseid,

mitmekesistame sotsiaalteenuste pakkumist,

viime koostöös teiste omavalitsustega lõpule kaasaegse eakate pansionaadi rajamise,
rajame eakate päevakeskuse,

korraldame Viljandis vähemalt ühe madalapõhjalise liinibussi kasutusele võtmise.

Linnaarengu tagavad korras teed ja tänavad!

Meie elukeskkond sõltub olulisel määral kõnniteede ja tänavate, erinevate trasside ja sidevahendite levialade olukorrast. Inimene armastab mugavusi. Teede korrashoid, interneti levialad, keskkütte kättesaadavus, puhas vesi ja sademetevee ärajuhtimine - kõik see on oluline! Eelmise nelja aastaga muutsime pea kõik Viljandi teed tolmuvabaks, internet üha kättesaadavam, Roheline, Kevade ja Raua tänav ning Reinu tee on renoveeritud. Nüüd on aeg rekonstrueerida linna sissesõidud ja peatänavad. Seda koos kaasaegse valgustuse ja kõnni- ning rattateede rajamisega. Ikka õnne nimel!

Selleks :

korrastame linna sissesõidud,

korrastame vanalinna ajaloolised tänavad,

kaasame linna planeerimisel ja -ehitamisel  senisest enam spetsialiste ja eksperte, nõuame arendusprojektidele ekspertotsuseid juba projekteerimisel,

tõhustame linnapoolset järelevalvet heakorratööde, ehituste jt hangete täitmisel,

jätkame jalgrattateede ja kergliiklusteede ehitamist, rajame linnaosi ühendavad valgustatud jalgrattateed,

jätkame sademetevee ärajuhtimistorustiku rajamist.

Viljandi on maakonnakeskus

Elame ja töötame Viljandis parema elukeskkonna loomiseks. Meie eesmärk on tasakaalustatud ja tervikliku arenguga Viljandimaa, kus inimestel on mõnus elada. Koostöös teiste omavalitsustega pakume inimestele võimalusi saada osa Viljandi arenenud huvi- ja gümnaasiumihariduse, tervishoiu, bussitranspordi, kultuuri- ja spordi, kommunaalteenustest. Koos tehtud rahapaigutused teevad paljud teenused kättesaadavamaks ja odavamaks igale inimesele. Oma vajadused rahuldanud inimene on toimekas ja õnnelik.  

Hea valija. Need on meie arusaamised elukeskkonna arendamisest Viljandis. Loodame, et meie mõtted liiguvad mitmetes asjades sama rada. Kui need arusaamised Teile sobivad, tulge valima ja valige keegi IRL nimekirjast. Nii annate Isamaa ja Res Publica Liidu inimestele võimaluse meie mõtteid ellu viia. Arendame koos Viljandit edasi. Õnne nimel!
 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles