Porgand kasvas mitmesse harru

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kah tubli saavutus: kaheksa haruga porgand.
Kah tubli saavutus: kaheksa haruga porgand. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lehetoimetusse jõudis teade järjekordse omapärase vilja kohta: Viljandis kasvas pensionäri aias kaheksa- ja Jõgeval suisa kümneharuline porgand.


Kaheksaharulise porgandi kaevas Viljandis koduaiast välja Aliine Roid. Paar haru olid üsna pisikesed, pöidlaotsa suurused. Leid oli siiski põnev, sest midagi säärast polnud naine varem näinud.



Jõgeval elav Aliis Niinesalu leidis oma peenramaa mullast veelgi harulisema ja suurema porgandi — see kaalus 1,3 kilogrammi. Porgandil oli kümme haru ja naise jutu järgi oli kasvama hakanud veel üheteistkümneski, aga see murdus ära.



«Ei tahtnud teine mullast välja tulla, mõtlesin, et mis nüüd viga,» kirjeldas Niinesalu porgandi ülesvõtmist. «Siis hargiga aitasin ja sain kätte.»



Naine rääkis, et ta on porgandeid kasvatanud kakskümmend aastat, kuid sellist juurikat pole enne näinud. Senine rekord oli tema mäletamist mööda kuueharuline.



Seekordse loodusleiu kinkis Aliis Niinesalu oma naabrinaisele Tiina Uusmaale, kes pidavat porgandiga nädalavahetusel Palamuse väljanäitusele minema.



Jõgeva sordiaretuse instituudi köögiviljanduse osakonna juhataja kohusetäitja Ingrid Bender ütles, et paljude harudega porgand on alati ebatavaline.



«Kahe- ja kolmeharulisi esineb igal sügisel, rohkemate harudega porgandit harvem,» lausus ta. «Ebatavalise kujuga porgandeid tuleb ühel aastal ette rohkem kui teisel.»



Benderi sõnul võivad sellist hargnemist põhjustada paljud asjaolud, mis on seotud kasvutingimustega. Sademete ebaühtlane jaotumine kasvuperioodi jooksul on üks tähtsamaid tegureid.



«Samuti on teada, et raskema lõimisega pinnases nagu liivsavi- ja savimullas võtab porgand ebatavalist kuju sagedamini kui kergema lõimisega saviliiv- ja liivmullas,» rääkis ta. «Siin Jõgeva mail on levinud liivsavimullad ja igal sügisel leiame harunenud porgandeid, kuid sellist kümne haruga isendit pole varem näinud. Arvestades porgandi kaalu, on see tõeline vägilane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles