Kaitsepolitsei tabas lõhkeaine ja relvadega tegelnud mehed

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnelt mehelt saadi muu hulgas kätte 76 tulirelva. Pildil olevad relvad ei ole looga seotud.
Kümnelt mehelt saadi muu hulgas kätte 76 tulirelva. Pildil olevad relvad ei ole looga seotud. Foto: AFP / Scanpix.

Kaitsepolitseinikud pidasid möödunud nädalal kinni relvade, laskemoona, lõhkeaine ja lõhkeseadeldiste ebaseadusliku käitlemisega tegelnud rühma, kuhu kuulus ka neli viljandimaalast.

Kaitsepolitsei komissari Andres Kahari sõnul peeti möödunud nädalal lõpule viidud operatsiooni käigus Tallinnas ning Viljandi-, Pärnu- ja Ida-Virumaal kinni kümme relvade, laskemoona, lõhkeaine ja lõhkeseadeldiste ebaseadusliku käitlemisega tegelnud isikut.

Kõik kinnipeetud on ajavahemikul 1947—1972 sündinud mehed. Osa neist on juba varem kohtulikult karistatud ebaseadusliku vabaduse võtmise ning tulirelvade, helisummuti ja lõhkeaine ebaseadusliku käitlemise eest. Kinnipeetutest neli on Viljandimaa, kolm Tallinna, kaks Ida-Virumaa ning üks Pärnumaa elanik.

Kinnipeetutest üheksa on prokuratuuri taotlusel ja kohtu loaga kuueks kuuks vahi alla võetud. Üks isik on elukohast lahkumise tõkendiga vabastatud.

«Lõhkematerjali ebaseadusliku käitlemise takistamine on üks Kapo olulisemaid tööprioriteete,» lausus Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Eerik Heldna. «Tekitatakse ju sellise tegevusega suur oht paljudele inimestele ning eriti ohtlik on võimalus, et lõhkeaine satub kurjategijate kätesse. 1990. aastate tagasipöördumist ei soovi ju keegi.»

Kokku võeti kahtlustatavatelt ära ligi 50 kilogrammi lõhkeainet, mitukümmend käsi- ja õppegranaati ning lõhkepaketti, ligi paarsada lõhkeseadeldiste olulist osa (sütikud, süütenöörid, detonaatorid, sütikuta miinid, mürsud, detoneeriv nöör), 76 eri tüüpi tulirelva (vintpüssid, automaatvintpüssid, püstolid, püstolkuulipildujad ning ka 6 kuulipildujat), sadu tulirelva osi (vintrauad, lukud, kabad, päästemehhanismid, salved), üle 4000 padruni ja 7 tulirelva helisummutit.

Kõigi kümne isiku suhtes on alustatud kolm kriminaalasja, mida menetlevad Kaitsepolitseiameti Lõuna-Eesti, Tallinna ja Virumaa osakond. Menetlust viiakse läbi Lõuna-, Põhja- ja Viru ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles