Talunik kahtlustab küülikutel ohtlikku haigust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küülik
Küülik Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarvastu valla Tamme talu peremees Hugo Harik kurdab, et tema küülikud on haigestunud haigusesse, mida pole seni põdenud: nende pea ja päraku ümbrus on paistes. Peremehe sõnul ükski loom veel surnud pole, haigeks on jäänud kolm ja üks on tulnud hävitada.

Sümptomite järgi võib tegu olla müksomatoosiga, mis on jäneste ja küülikute seas surmav haigus.

Veterinaarameti loomatervishoiu-, loomakaitse- ja söötade osakonna juhataja kohusetäitja Tarmo Serva ütles, et küülikute haigestumise korral peab nende omanik pöörduma piirkonna loomaarsti poole, kes vaatab loomad üle ja määrab ravi ning ütleb, mida edasi teha. Vajadusel saadab arst proovid laborisse.

«Diagnoosi võib panna ainult litsenseeritud veterinaararst kliinilise ja vajadusel laboratoorse uuringu alusel,» lausus Serva.

Müksomatoos levib sääskede, kärbeste ja muude putukate kaudu, seda võivad edasi kanda ka koerad, kassid ja inimesed. Portaali kyylik.pri.ee andmetel seda haigust ravida ei saa, kuid on võimalik ennetada vaktsineerimisega. Haigestunud küülikud soovitatakse hävitada ja põletada, farm tuleb desinfitseerida.

«Küülikute küla» foorumi põhjal esines müksomatoosi augustis ka Põlva- ja Valgamaal. Küülikud soovitatakse kiiremas korras vaktsineerida, kui haiguspuhang on jõudnud lähemale kui saja kilomeetri kaugusele nende elupaigast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles