Juhtkiri: Valikut pole

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Valimiste eel kostab sageli kurtmist, et nagu polegi kedagi valida: pada sõimab katelt, ühed mustad tunduvad kõik. Ent isegi kui emotsioonid kõrvale jätta, ei ole Kolga-Jaani ja Kõo valla inimestel seekord tõepoolest valikut. Neis omavalitsustes on võitja selge juba enne hääletamise algust.


Kui Kolga-Jaanis on lisaks vallavanema juhitavale Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjale end üles seadnud vähemalt kolm üksikkandidaatigi, siis Kõos pürib volikokku ainult vallavanema veetav Koduvald. Seega saab seal 18. oktoobril selgeks üksnes, kes 17 kandidaadist 13-kohalisse volikokku ei mahu.



Õigupoolest võib lugu Kõos veel absurdsemaks minna, sest volikogu liige ei tohi töötada vallavalitsuses. Nii kahaneb potentsiaalsete liikmete hulk igal juhul vallavanema võrra, kuid nimekirjas võib olla teisigi vallavalitsuse ametnikke, kes suure tõenäosusega eelistavad palgatööd rahva esindamisele. Kui keegi algsest 17-st juhtub veel näiteks vallast ära kolima, võib mõni tool volikogus hoopis tühjaks jääda.



On selge, et normaalseteks valimisteks Kolga-Jaanis ja Kõos toimuvat pidada ei saa. Seal ei pakuta konkureerivaid ideid ega selekteerita paremaid, pigem on tegemist vormitäitmisega.



Miks siis inimesed kandideerida ei taha? Tõenäoliselt on üks põhjus poliitika halb maine. Poriloopimine käib nii Toompeal kui väikestes kohtades ja inimesed kardavad ennast määrida. Oma osa on ilmselt ka poliitilisel passiivsusel ja tundel, et üksikisikust ei sõltu niikuinii midagi. Igal juhul on võistlejate puudumine järjekordne märk haldusreformi möödapääsmatusest.



Kindlasti ei saa «Sakala» nõus olla Kolga-Jaani vallavanema Kalevi Kauri arvamusega, nagu oleks konkurentsi puudumine hea, sest praegused võimumehed saavad rahulikult tööd teha ega pea demokraatia mängimisega jantima. Igasugune garanteeritud status quo hakkab varem või hiljem arengut pärssima.



Seekord pole enam võimalik midagi muuta, kuid loodetavasti toimub vähemalt nelja aasta pärast kõigis omavalitsustes tõsine võimuvõitlus — heas mõttes. Aga inimesi kandideerima sundida muidugi ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles