Võta hoog maha — lapsed on linnas tagasi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

31. augustil algab maantee- ja politseiameti korraldusel liiklusohutuskampaania «Lapsed on linnas tagasi. Targem võtab hoo maha!», mis on ajastatud kooliaasta algusesse ning püüab muuta jalakäijate liiklemist asulates ohutumaks.


«Varasematel aastatel on autojuhtidele suunatud sõnum tuletanud meelde tee andmise kohustust ülekäigurajal ootavale jalakäijale ning asula piirkiiruse ületamisega kaasnevaid ohte,» rääkis maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg. «Nüüd rõhutame, kui tähtis on valida õige sõidukiirus, et jalakäijale otsasõitmise tõenäosus oleks võimalikult väike ja õnnetuse tagajärjed kerged.»

Jalakäijatele tuletab kampaania meelde, et sõiduteed tohib ületada vaid selleks ette nähtud paikades ja reguleeritud ülekäigukohal rohelise tule põledes.

Kampaania aktiivne meediaperiood on kolm nädalat. Teavitusmaterjalid on eesti ja vene keeles.

Politsei on sellegi kooliaasta esimesel nädalal suurendatud jõududega väljas liiklust kontrollimas. See tähendab, et koolide ja muude haridusasutuste lähedal abistavad väikseid liiklejaid ja jagavad neile õpetussõnu ka need politseiametnikud, kes igapäevatöös liiklust ei reguleeri.

«Politsei rahustab õppeasutuste lähedal asuvate sõiduteede ja ülekäiguradade juures liiklust ja kutsub vajadusel eeskirjarikkujaid korrale. Tahame, et kõik lapsed jõuaksid kogu õppeaasta vältel tervena kooli ja tagasi koju,» rääkis politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna komissar Riho Tänak.

«Lapsevanemad peavad igal ajal lastele liikluses eeskujuks olema ja seda nii sõidukijuhi kui jalakäijana,» lisas politseiametnik.

Üle-eestilise kampaania tunnusmärk tugineb liiklusmärgi «Soovituslik kiirus 40 kilomeetrit tunnis» kujutisele, andes sõidukijuhile mõista, et lisaks asula piirkiirusest kinnipidamisele tuleb vähendada sõidukiirust ka kehvades ilmastiku-, tee- või liiklusoludes.

Septembris, mil linnadesse saabuvad kooliaastat alustavad lapsed ja liiklus tervikuna suviste sõiduoludega võrreldes pingestub, on sellekohane sõnum põhjendatud.

Eelmisel aastal hukkus linnades ja muudes asulates 20 ning sai vigastada 376 jalakäijat. Liikluskeskkonna ohtlikkust iseloomustab asjaolu, et peaaegu veerand asulates õnnetusse sattunud jalakäijatest sai mullu surma ja vigastada reguleerimata ülekäigurajal sõiduteed ületades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles