Riivatud õiglustunde taga ei tasu näha poliitilisi põhjusi

, Tarvastu vallavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Meelak
Indrek Meelak Foto: Elmo Riig / Sakala

OLEN sügavalt nördinud «Sakala» vahendusel algatatud laimukampaaniast, milles mind süüdistatakse kõikvõimalikes ja võimatutes pattudes.

Samas puuduvad mul vahendid ennast võimuahnuse süüdistuse eest kaitsta, sest «Sakala» keeldub järjekindlalt avaldamast Alar Karu umbusalduse seletuskirja, millest nähtuvad üheksa volikogu liikme hääletusmotiivid.

Käesolevaga kinnitan umbusaldust avaldanud volikogu liikmete nimel, et meie tegutsemise ajend ei ole võimuvõitlus, nagu oponendid ja «Sakala» väidavad, vaid leppimatus onupojapoliitikaga. Oleme nüüd ja edaspidi selle vastu ka juhul, kui ebaausaks osutub meie enda valitud ja toetatud vallavanem.

On äärmiselt kahetsusväärne, et faktide ja analüüsi asemel eksitatakse avalikkust mitmesuguste pöördumistega ning rünnatakse volikogu liikmeid, kes julgesid ebaausa töökonkursi organisaatorit umbusaldada.

ET AVALIKKUS on saanud ühekülgset teavet umbusalduse põhjuste kohta, toon need siinkohal ära.

Revisjonikomisjoni aruandest nähtub, et konkurss Tarvastu valla sotsiaaltöötaja ametikohale viidi läbi eirates seadust, head tava ning avaliku teenistuse põhimõtteid ja eetikanorme. Võitjaks osutus üks kolmest kõige nõrgemast kandidaadist, kes õigupoolest ei oleks tohtinud konkursile kvalifitseerudagi. Et väljavalitu näol oli tegemist vallavanem Alar Karu parteikaaslase ning hea tuttavaga, kerkib paratamatult kahtlus konkursi objektiivsuses ja erapooletuses.

ESITEKS, kandidaate oli 15, neist 11 nõutava haridusega, nende hulgast ühel magistrikraad sotsiaalpedagoogika ja lastekaitse erialal ning bakalaureusekraad sotsiaaltöö erialal, teisel bakalaureusekraad sotsiaaltöö erialal, seitsmel rakenduslik kõrgharidus, kahel erialane haridus omandamisel.

Valituks osutus isik, kellel polnud sotsiaalhoolekandeseaduses nõutavat erialast kõrgharidust. Täpsemalt väljendudes puudusid valitul kõrgharidus ja erialane haridus üleüldse ning ka igasugune sotsiaaltöö kogemus.

TEISEKS nähtub materjalidest, et vaid neli kandidaati kutsuti vestlusele, kusjuures kõik nad olid Tarvastu vallast, ülejäänud jäeti nende haridustasemele ja töökogemusele vaatamata põhjendusteta kõrvale. Olles küll valla patrioodid, leiame, et tegemist on selge diskrimineerimisega elukoha alusel.

Kolmandaks sai otsustavaks kandidaatide palgasoov, võitjaks kuulutatu soovis kõige vähem. Huvitaval kombel võrdus tema küsitu kroonise täpsusega endise sotsiaaltöötaja palgaga. Samas ei uuritud üheltki väljaspool valda kandideerinult tema palgasoovi ning kandideerijad (üks ehk välja arvatud) ei teadnud, et konkursi läbiviijad lavastavad ametikohale vähempakkumist, mille võidab kõige madalamat palka küsinu.

EELTOODUD faktidest nähtub, et tegemist ei ole juhusliku vigade jadaga. On vägagi selge, et konkursi tulemus oli ette ära otsustatud. Kõigepealt elimineeriti väljastpoolt Tarvastu valda kandideerijad, siis lavastati kandideerijate (ühe erandiga) teadmata vähempakkumine. Konkursi võitmiseks ettevalmistatud kandidaat osutus ootuspäraselt edukaks.

Sellise häbistava tulemusega lõppenud konkursi korraldamise eest vastutab konkursikomisjoni tööd juhtinud vallavanem Alar Karu, kelle jutt seaduse mittetundmisest tingitud eksitusest ning soovist valla raha kokku hoida on kõigi mainitud asjaolude valguses pehmelt öeldes väheveenev.

PEALE selge seaduserikkumise on rikutud ka avaliku halduse aluspõhimõtet, et avalikku võimu teostatakse avalikes huvides. Ei ole kahtlust, et ebaausat konkurssi korraldades ei tegutsenud vallavanem Alar Karu mitte valla, vaid muudes huvides.

Tarvastu valla mainele tekitati häbiväärse konkursiga suurt kahju nii valla sees kui väljaspool. Kes tahaks veel meie ilmselt ebaausatel konkurssidel kandideerida, kui väljastpoolt tulijaid selgelt tõrjutakse? Vallas endas on usk ausa valitsemise võimalikkuse tugevasti kõikuma löönud.

Tunnen ühtlasi sügavat muret sõnumi pärast, mille selline farsiks kujunenud konkurss noortele edastas. Raske on neile selgitada õppimise ja eriala omandamise vajalikkust, kui praktika näitab, et haridusest ja erialast tähtsamaks tuleb pidada tutvusi, eriti parteilisi tutvusi.

KAITSMAKS oma perekonda ja lähedasi jätkuvate rünnakute ja solvangute eest ning tõestamaks, et vallavanema umbusaldamise otsus ei sündinud mitte poliitilistest ambitsioonidest, teatan ajalehe vahendusel, et ei osale sügisestel valimistel.

Otsuse tegin juba ammu, maikuus informeerisin sellest teiste hulgas nii volikogu esimeest Mairot Paksu kui vallavanem Alar Karu.

Loodan, et teiste hulgas mõistab ka «Sakala» toimetus, et «võimuvõitluse» stampsiltide kleepimine ei ole alati kohane.

Olles veendunud, et umbusaldust toetanud volikogu liikmed tegid ja teevad otsuseid südametunnistuse järgi, on mul kahju, et neid ausaid ja onupojapoliitikat põlgavaid inimesi on hakatud süüdistama manipuleeritavuses, äraostetavuses ja teistes surmapattudes. Väikeses kohas, nagu Tarvastu on, tähendab see neist igaühele rasket koormat.

Hoidmaks ära edaspidiseid alusetuid rünnakuid heade kolleegide aadressil, teatan oma tagasiastumisest volikogu liikme ning seega ka eelarve- ja arengukomisjoni esimehe kohalt.

SOOVIN EDU ja jõudu kõigile volikogu liikmetele ning vallarahvale, kellele on vastik ebaseaduslike eeliste loomine tutvuste või parteilise kuuluvuse alusel.

Loodan, et 17. juuli «Sakalas» avaldatud avalikule pöördumisele alla kirjutanud inimesed leiavad aega hinge tõmmata ning ehk isegi mõtiskleda ülaltoodud faktide üle. Nad võiks ühtlasi aru pidada, miks umbusaldamist pooldasid kõigi volikogus esindatud nimekirjade esindajad, välja arvatud Isamaa ja Res Publica Liit, mis oma üheliikmelises esinduses on tagandatud vallavanema kodupartei.

Kõik Isamaa ja Res Publica Liidu valimisnimekirja edasised pöördumised, olgu nad vormistatud ettevõtjate, vallakodanike või mis tahes koosluste kaebustena, jäävad minu poolt tähelepanuta, sest soovin oma aega märksa sisukamalt veeta kui «Sakala» vahendusel mudamängude ja porimaadlusega tegeldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles