Autojuhiks pürgijate eksamitulemused on paranenud

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhiloa taotlejad on hakanud eksameid sooritama paremini kui varem ning Viljandi autoõpetajate arvates on üks selle põhjusi õpilaste arvu kahanemine.
Autojuhiloa taotlejad on hakanud eksameid sooritama paremini kui varem ning Viljandi autoõpetajate arvates on üks selle põhjusi õpilaste arvu kahanemine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Autojuhiloa taotlejad on hakanud eksameid sooritama paremini kui varem ning Viljandi autoõpetajate arvates on üks selle põhjusi õpilaste arvu kahanemine.


Maanteeameti kokkuvõttest selgub, et kui mullu esimesel poolaastal sooritati

B-kategooria liiklusteooria eksam 67,3 protsendil juhtudest, siis käesoleva aasta kuue kuu näitaja on 71,4.
Viljandi autokooli Alopex sõidu- ja teooriaõpetaja Jaak Alesma hinnangul võib seda seletada nii autokoolide tulemuslikuma töö kui inimeste hoolikama suhtumisega õpingutesse. Viimati mainitud põhjus on Alesma arvates seotud majanduslike kaalutlustega.
«Ega raha ole tuulde loopida. Kui teooriaeksam maksab 400 krooni, on kindlasti mõistlik hoolega õppida, et see esimese korraga ära teha,» rääkis õpetaja.

Alla 18-aastased sooritasid sõiduauto teooriaeksami 91,5 protsendil juhtudest.
Jaak Alesma ütlemist mööda võib see tuleneda õpilaste arvu vähenemisest. «Umbes 18 aastat tagasi, kui tulid ilmale need noored, kes on praegu autokooliealised, oli sündimus üsna madal,» selgitas ta.

LRK Autokoolituse sõidu-ja teooriaõpetaja Jaan Kleemanni sõnul annab õpilaste arvu kahanemine koolitajale aega nendega tõhusamat tööd teha. «Mõni aasta tagasi oli järjekord ukse taga ja õpetamine käis võib-olla rohkem konveierimeetodil,» kõneles Kleemann.

B-kategooria sõidueksamil sai poolaasta jooksul läbi 52,6 protsenti sooritajatest. Sõidueksami tulemused on igal aastal protsendi või paari võrra kehvemaks muutunud ning maanteeameti hinnangul ei paista see tendents muutuvat. Mullu oli poolaasta lõpuks läbisaamise protsent 55,8.

Jaan Kleemann oletas, et teooriaeksami tulemusi tõstnud põhjused ei mõju sõidueksamile sellepärast, et ka autoregistrikeskuse töötajate koormus on vähenenud.
«Ilmselt on neil rohkem aega süveneda ja sõiduoskused võetakse teravama luubi alla,» nentis ta.
Poolaasta jooksul ilmus teooriaeksamile 20 356 ning sõidule 25 675 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles