Lohakalt tehtud töö eest maksab tegija verega

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Painutuspingi lõikeketas liigub Priit Veldemanni käes vaikse sahinaga. Lõige tuleb puhas ja sirge.
Painutuspingi lõikeketas liigub Priit Veldemanni käes vaikse sahinaga. Lõige tuleb puhas ja sirge. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sahh! Plekktahvel liugleb rullilt töölauale. Meister haagib mõõdulindi kõrva selle otsa taha, mõõdab 2,70 sentimeetrit, teeb märgi ja tõmbab mööda joonlaua serva üle tahvli kriipsu. Naksudes lõhestavad plekikäärid läikivat materjali.

Plekksepp Priit Veldemannil on parajasti käsil aknaplekkide valmistamine. Ta lükkab paraja pikkusega tahvli tööpingi vahele, märgib vajaliku tooriku laiuse ning lükkab sahinal edasi lõikajat, mis eraldab materjalist sirge ja puhta lõikega täpselt paraja riba.

Neid ribasid peab saama kokku kaheksa. Ühest paanist tuleb välja neli. Et rullihoidja andis ära viimase jupi, sõidutab meister väikese käruga kõrvalruumist kohale uue. Ehkki sellest käib üle ka ühe mehe jõud, on mugavam tõsta see rullikutega raamile kahekesi. Kahekümnemeetrisel rullil on 25 ruutmeetrit tsinkplekki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles