Erakätes hooldekodu avab uue hoone

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi Häärberi juugendstiilis toad on elupaigaks nii Viljandimaa kui kaugemalt tulnud vanuritele. Eakate eest kannavad hoolt muinasjutulistes rõivastes hooldusõed.
Mulgi Häärberi juugendstiilis toad on elupaigaks nii Viljandimaa kui kaugemalt tulnud vanuritele. Eakate eest kannavad hoolt muinasjutulistes rõivastes hooldusõed. Foto: AFP / Scanpix

Eelmise aasta lõpul Hallistes uksed avanud Mulgi Häärberi eakatekodus veedab praegu vanadusepäevi 15 memme ja taati, kuid hoolealustele ruumi jätkub, sest jaanipäevaks plaanib ettevõte avada veel ühe maja.

Juhataja Riina Teearu sõnul avati eakatekodu pidulikult möödunud aasta novembris, kuid pärast seda kulus veidi aega lepingute sõlmimisele ja ruumide möbleerimisele. «Esimesed kliendid võtsime vastu 16. jaanuaril,» ütles ta.


Halliste sümboliks kujunenud kompleksi peamajas on võimalik majutada 26 inimest, seega on 11 kohta praegu veel vabad.

Juhataja on tuleviku suhtes optimistlik. «Vajadus eakate hoolekandeteenuse järele on üsna suur, kuigi omavalitsuste tasandil on rahastamisega suured mured.»

Eraettevõttena võib Mulgi Häärber vastu võtta kliente kogu Eestist. Riina Teearu on oma töös kogenud, et Pärnu ja Tallinn pole selles suhtes Hallistest ülearu kaugel. «Paljude meie klientide lapsepõlvekodu on olnud just Halliste kandis ning nüüd on nad kodukohta tagasi jõudnud,» kõneles ta.

Hoolekandeteenuse eest maksmine käib Mulgi Häärberis samamoodi kui omavalitsuste sama laadi asutustes: kui vanainimesel on lapsed, tasuvad nemad kuumakse selle osa, mida pension ei kata. Omasteta vanuri puhul katab selle vahe omavalitsus.

Mulgi Häärberi eakatekodu kohamaks on juhataja sõnul 8000 krooni kuus ning neid, kelle eest maksavad lapsed ja kelle eest omavalitsus, on umbes pooleks. «Omavalitsustega oleme selle kohta saavutanud mitmesuguseid kokkuleppeid,» lausus Teearu.

Mulgi Häärberi kinnistul on kolm hoonet. Peamajas on välja ehitatud ühesed, kahesed ja kolmesed toad, igaühes on vannituba ja tualett.

«Tulevikus plaanime siinsetesse juugendstiilis tubadesse paigutada ärksamad vanainimesed, kes suudavad oma jalgadel kõndida ning endaga toime tulla,» selgitas juhataja. «Need inimesed, kes on kogu aeg voodis ning vajavad rohkem hoolt, paigutame teise, jaanipäevaks valmivasse majja. Seal on toad ja koridorid avaramad ning ratastooliga liikumiseks sobivamad.»

Kunagist maakiviaita hakati eakatekoduks renoveerima samal ajal kui häärberitki. Möödunud sügisel tehti selle ehitusse paus.

Nüüd peaks kõrvalhoone üsna pea valmis saama ning selle tubadesse võib kolida 30 hoolealust. Ülemine korrus on mõeldud voodis lamajatele, alumine aga nendele, kes ise ratastooliga ringi sõidavad. Juhataja kinnitust mööda leitakse igale vanurile tema tervist arvesse võttes kõige sobivam tuba.

«Olenevalt sellest, kuidas maja täitub, hakkame renoveerima veel kolmandatki hoonet. Esialgsete plaanide järgi peaks kogu kompleks valmima 2011. aastaks,» kõneles Riina Teearu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles