Laparoskoopia on arstile keerukam, haigele lihtsam

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla kirurgiakliiniku ülemarst Andres Tiit näitab uudse operatsiooni salvestust ning loodab, et tulevad lahedamad ajad ja on võimalik osta uus instrumentaarium.
Viljandi haigla kirurgiakliiniku ülemarst Andres Tiit näitab uudse operatsiooni salvestust ning loodab, et tulevad lahedamad ajad ja on võimalik osta uus instrumentaarium. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi haigla kirurgiaosakonnas tehti 20. mail Eestis teine laparoskoopiline sapipõie eemaldamise operatsioon, mille puhul tavalise nelja nahalõike asemel saadi hakkama vaid ühega.


Opereerinud kirurg Andres Tiit ütles, et uue meetodi põhieelis on kosmeetiline efekt. «Üks ja ainuke naba sisse tehtav lõige ei jäta märgatavat armi.»


Samuti on väiksem haavanakkuse ja armisongade võimalus ning ka valu on vähem.



Esimene lõikus Iirimaal


Meetod on päris uus. Esimene seda tüüpi nn. lukuaugulõikus tehti Iirimaal 2007. aastal, mullu töötati koos Olympuse firmaga välja ka spetsiaalne instrumentaarium TriPort. Täiskomplektina on seda Eestis võimalik kasutada alates sügisest.



Andres Tiit selgitas, et kasutas operatsioonil tavapäraseid instrumente. Originaalmeetodi instrumendid on mõlemast otsast painutatud, et tekiks tööruum kirurgi kätele ning kõhus operatsiooniväljale. Koos kahe «töökäega» läheb samast avast kõhtu kaamera. Arsti töö muutub hõlpsamaks ja operatsiooniaeg lühemaks.



Lõikus õnnestus ka traditsiooniliste vahenditega hästi ja kestis 85 minutit. Saksamaal Hamburgis, kust pärineb esimene publitseeritud tööanalüüs Euroopas ja kus uudset meetodit on rohkem kasutatud, on lõikuse aeg kõikunud 55 ja 115 minuti vahel.



Uue operatsiooniviisi Eestisse tooja on Ida-Viru keskhaigla kirurg Jaak Lind, kes kuulis sellest ühel rahvusvahelisel konverentsil.



Hind takistab


Andres Tiit arvab, et Viljandis uus suund valikmeetodiks ei saa — takistuseks on raha ja ka tehniline keerukus. Siiski on uudsel meetodil tulevikku siingi. Olympus Estonia on nõus esialgu instrumente laenutama, osta tuleb ühekordne sisendport, mis maksab umbes 6000 krooni.



Kirurgid usuvad, et mõnel juhul on patsient ise valmis seda kulu kandma — eriti siis, kui soovib lõikusarme vältida.



Erialane väljakutse


Täiustatud metoodika kasutuselevõtt pakub arstidele erialast väljakutset — tegemist on ju tehniliselt keeruka lõikusega. Viljandi kirurgidel on suured laparoskoopiliste operatsioonide tegemise kogemused.



Alati see meetod ei sobi, aga järjest suurem hulk lõikusi, näiteks pimesoole eemaldamisi ja kubemesonga operatsioone, tehakse ilma suurt haava tekitamata. Patsiendile on see lihtsam ja valutum.



On hea teada, et ka oma haiglast võib saada igati heal tasemel abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles