Kino ees heidetakse pilk maapõue

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamistele on kaasatud paarkümmend noort inimest nii Tartust kui Viljandist.
Väljakaevamistele on kaasatud paarkümmend noort inimest nii Tartust kui Viljandist. Foto: Rannar Raba

Viljandis Rubiini kino ees käivate arheoloogiliste väljakaevamiste käigus tulid päevavalgele keskaegse koera ja kassi skelett — üks ühel, teine teisel pool linnamüüri.


Töid juhtiva arheoloogi Andres Tvauri sõnul ei ole maapõu selles kohas seni midagi sensatsioonilist välja andnud. Kõige olulisem objekt, mis ka möödakäijatele augu servas silma hakkab, on XIV sajandist pärit linnamüür, kuid see polnud kellelegi üllatus.



«Pigem oli küsimus selles, kas see asub paarkümmend sentimeetrit siin- või sealpool,» selgitas Tvauri.



Arheoloog rääkis, et läbikaevatav ala oli keskajal kõigi eelduste kohaselt tagahoov, kuhu heideti prahti ja toidujäänuseid. Sellest annavad tunnistust paljud leitud loomaluud, samuti püsiva koldega piiritlemata tulease.



Praeguse kino peasissekäigu lähedal ilmusid nähtavale eeldatavasti XVI sajandi teisel poolel Liivi sõja ajal lohakalt laotud sillutuskivid, mis samuti kinnitavad, et toona polnud tegu eriti käidava kohaga.



Omapäraste leidudena võib välja tuua väikese koera ja kassi skeleti, millest esimene lebas väljaspool linnamüüri ning teine seespool. Kuigi tegu pole haruldustega, on need Tvauri sõnul oma terviklikkuses siiski väärtuslikud ja leiavad koha Tartu ülikooli arheoloogiakabineti luukogus.



Loe lähemalt reedesest «Sakalast»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles