Hiinast toodud tehispuit võidab poolehoidjaid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karula Puidus hakati tehispuitu müüma sel kevadel. Juhataja Ain Sibula jutujärgi on uudistoode hästi kaubaks läinud.
Karula Puidus hakati tehispuitu müüma sel kevadel. Juhataja Ain Sibula jutujärgi on uudistoode hästi kaubaks läinud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopas juba mitu aastat populaarsust kogunud uudistoode tehispuit jõudis tänavu ka Eesti turule.


Tehispuidu Eestisse toonud Kalle Tüür rääkis, et ehkki väljanägemise ja töödeldavuse poolest naturaalse puiduga võrreldav, on sellel tehismaterjali vastupidavus ning seda on võimalik hiljem taas töödelda.

Materjal on valmistatud puidu ja tehismaterjalide segust. «60 protsenti on puitu ja 30 protsenti plasti, lisaks veel UV-kaitset ja muid lisamaterjale,» täpsustas Tüür.

Lauad tulevad Eestisse Hiinast, kus neid valmistab Hollandi firma. "Eestis seda esialgu ei toodeta. Selleks sobivad puidujäätmed peavad olema väga kuivad, aga kuivatamine on kallis,» selgitas Kalle Tüür.

Kalle Tüür rääkis, et suure rõhu ja kõrge temperatuuriga vastupidavaks muudetud tehispuit on niiskuskindel ja sobib isegi kõige karmimatesse tingimustesse. «See kõlbab ohtralt kasutatavate rajatiste, näiteks paadisildade, terrasside, pargipinkide ja mänguväljakute ehitamiseks. Materjal ei ima vett ning sellest tehtud asjad on esimesed, mis kevadel kuivavad.»

Toodetakse eri värvi laudu, mida pole vaja värvida ega õlitada - piisab pesemisest. «Võib öِelda, et see materjal on eluaegne,» nentis Tüür. «Tagatud on 30 aastat UV-kaitset.»

Majaomanik Raivo Riisa, kes on teinud elamu juurde tehispuidust terrassi, ütles, et materjal meeldib talle.

«See ei aja pinde, ei lähe kõveraks ja seisab kuiv,» loetles ta. «Pärispuidu hooldamine tuleks kindlasti kallim: seda tuleks iga paari aasta tagant lihvida ja värvida.»

Importija ütles, et pakub tehispuitu kalli tavapuidu hinnaga, aga Euroopa tootjad müüvad sama lauda mitu korda kallimalt.

Sellest materjalist ütleb Tüüri olevat tehtud Pekingi olümpiastaadioni ümbritsevad kõnniteed.

Viljandis ehitatakse tänavu tehispuidust mitu terrassi, samuti on plaanis sellega katta üks maakonna korvpalliväljak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles