Lisaks Viljandi vallale tekib Eestisse kuus uut omavalitsust

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vald tekib Saarepeedi, Pärsti, Paistu ja Viiratsi valdade liitumisel.
Viljandi vald tekib Saarepeedi, Pärsti, Paistu ja Viiratsi valdade liitumisel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Regionaalminister Siim Kiisler esitab neljapäeval valitsusele eelnõud, millega kinnitatakse 18 omavalitsuse ühinemine pärast sügisesi kohalikke valimisi. Teiste seas lüüakse pitsat alla Pärsti, Paistu, Viiratsi ja Saarepeedi valdade liitumistaotlusele Viljandi vallaks.

Eelnõude kohaselt saab Eesti tänavu juurde seitse uut valda, millest väikseimas elab 3400 inimest ja suurimas üle 10 000 inimese. „Nende 18 omavalitsuse juhid on teinud julgeid otsuseid ja need ei ole alati tulnud kergelt. Nad on seadnud esikohale piirkonna arengu ja sealsete elanike huvid ning selle eest tuleb neid tunnustada,“ ütles regionaalminister. Ta lisas, et kui vaadata ühinejaid, siis suur osa neist on ka täna Eesti mõistes suured omavalitsused. „Aga nad näevad, et koos suudetakse oma potentsiaali veelgi paremini realiseerida ning oluliselt rohkem kaasa rääkida kogu piirkonna arengus,“ lisas Kiisler.

Põlvamaal tekib Põlva linna ja Põlva valla ühinemisel 10 100 elanikuga Põlva vald, Viljandimaal Pärsti, Paistu, Saarepeedi ja Viiratsi valdade ühinemisel 10 000 elanikuga Viljandi vald, Harjumaal Kose ja Kõue valdade ühinemisel 7300 elanikuga Kose vald, Pärnumaal Lavassaare ja Audru valdade ühinemisel 6000 elanikuga Audru vald, Hiiumaal Kärdla linna ja Kõrgessaare valla ühinemisel 5000 elanikuga Hiiu vald, Läänemaal Risti, Taebla ja Oru ühinemisel 4300 elanikuga Lääne-Nigula vald ning Ida-Virumaal Püssi linna, Maidla ja Lüganuse valdade ühinemisel 3400 elanikuga Lüganuse vald.

Pärast valimisi jääb Eestisse 215 omavalitsust. Alla tuhande elanikuga omavalitsusi on Eestis praegu 42.

Samal ajal on regionaalminister asunud ette valmistama reformi, mis näeb ette tänaste omavalitsuste koondumist piirkonna olulisemate tõmbekeskuste ümber. Selle aasta mais Turu-uuringute aktsiaseltsi poolt läbi viidud elanikkonna küsitluse järgi toetab seda plaani üle poole Eesti elanikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles