Vaegnägijatele avanevad heliliste subtiitritega telekanalid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates juunikuust saavad vaegnägijad seadistada teleri nii, et ETV ja ETV2 kanalilt saab subtiitrite lugemise asemel teksti kuulda.
Alates juunikuust saavad vaegnägijad seadistada teleri nii, et ETV ja ETV2 kanalilt saab subtiitrite lugemise asemel teksti kuulda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti rahvusringhääling hakkab 1. juunist ETV ja ETV2 kanalil edastama helilisi subtiitreid, mis aitavad teleprogrammi jälgida eelkõige vaegnägijatel. Subtiitreid loetakse ette eesti keele instituudi väljatöötatud kõnesüntesaatoriga täiendavas stereohelikanalis.

Ehkki uus avalik teenus on mõeldud nägemispuude või tavakirjas teksti lugemist takistava puudega inimestele, võivad seda kasutada ka eakad ja lapsed, samuti eesti keele õppijad.
Põhja-Eesti pimedate ühingu juhatuse liikme Artur Räpi sõnul muudab uute kanalite tulek nägemispuudega inimeste elu senisest palju sisukamaks.

«Seni oli nii, et kui nägemisest subtiitrite lugemiseks ei jätkunud, pidi filmist osasaamiseks oskama selle keelt või piirduma pildiga, niipalju kui nägemine vaadata lubas,» rääkis ta. «Neid filme ja saateid, mis subtiitriteta kaotavad suure osa oma sisust, on aga märksa rohkem, kui esimese hooga arvata võib. Paljud pimedad võõrdusid üldse telerist. Nüüd saavad nägemispuudega inimesed jälgida kõiki rahvusringhäälingu saateid ka kõnes.»

Copy
Tagasi üles