Tudengid protestivad kärbete vastu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriakadeemia hoone
Kultuuriakadeemia hoone Foto: LAURI ALVER/SAKALA

Tudengid alustavad täna kõrgkoolide juures üle Eesti protestiaktsioone valitsuse planeeritud hariduskärbete osas.

Üliõpilaskonnad süütavad täna kell 22 kõrgkoolide juures kalmuküünlad juhtimaks tähelepanu, et haridusse tuleb panustada, sest see on Eesti riigi edu alus.


Üleskutsega on ühinenud ka Viljandi kultuuriakadeemia. Üliõpilasesinduse presidendi Merli Antsmaa sõnul kogunevad kultuuriakadeemia tudengid peahoone juurde.
«Koguneme akadeemia peasissekäigu ja maja kõrval olevasse parklasse,» täpsustas Antsmaa.

Üliõpilaskonnad kutsuvad aktsioonis osalema kõiki õpilasi, õpetajaid, üliõpilasi ja õppejõude, kes peavad tähtsaks haridusse investeerimist. Osalistel palutakse kaasa võtta kalmuküünlad, mis õhtul ühiselt süüdatakse.

Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimehe Joonas Pärensoni sõnul on eesmärk juhtida tähelepanu, et majanduse jätkusuutlikuks arenguks ja sotsiaalsete probleemide leevendamiseks on võti edukas hariduspoliitika, sealhulgas kõrghariduse eelisarendamine.
«Praeguses olukorras tuleb panustada, et elanikkond omandaks võimalikult hea hariduse ning sellele ligipääs ei oleks piiratud majanduslike tingimuste tõttu,» ütles Pärenson.

Üliõpilased ootavad Riigikogult, kes lisaeelarvet järgmisel nädalal arutama hakkab, et õppelaenu osalist kustutamist lapse sünni ja kasvatamise puhul ei tohi kaotada. Praegu ebaefektiivne õppetoetuste süsteem tuleb muuta vajadustepõhiseks, mis suurendaks süsteemi läbipaistvust. Doktorantide õppetoetusi ei tohi kärpida. Riigi ja kohalike omavalitsuse töötajate õppelaenu kustutamise lõpetamine tuleb edasi lükata uue avaliku teenistuse seaduse rakendumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles