Taevased ja maised asjad vanas pastoraadihoones

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kiudsoo-Värv näitab Kondase keskuses oma klaasimaale.
Kai Kiudsoo-Värv näitab Kondase keskuses oma klaasimaale. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskuses on väljas Kai Kiudsoo-Värvi klaasinäitus «Taevased ja maised asjad II».

Kunstniku sõnul on näituse tööd sündinud tõdemusest, et inimese elu siin taeva all ja maa peal saadavad paratamatult vaheldumisi kurbnaljakad ja sünged-tõsised juhtumised. «Ei saa taeva pilgu eest peitu pugeda ega ka maa pealt tiivaplaginal taevasse plagada. Ikka edasi tuleb minna, ise kahe telje ristumiskohas olles.»

Tööde ühine tunnus on unenäoline joonistus. Unenägudes ei ole piiri maailmade vahel, seal põimuvad reaalsus ja unistused. Samuti loomingus. Kai Kiudsoo-Värvi sõnul ongi kunstiloome avasilmi une nägemine. Teemad ja kujundid on jõudnud töödesse enamasti ise, kõigepealt pooljuhuslike joonistustena paberiservale ja seejärel läbitöötatuna juba klaasile.
Kunstnik kasutab erilist sulatustehnikat. Tulemuseks on värvirõõmsad ja reljeefsed «klaasiga joonistatud» pildid. Peale klaasi on kasutatud teisi materjale: vaske, kulda, kangast ja puitu, laiendades sel moel piltide tähendusvälja. Näitusel on ka klaasimaalitehnikas kergeid ja õhulisi töid

.
Klaas on väga dekoratiivne ja efektne materjal. Ligi kahekümneaastase staažiga kunstnik Kai Kiudsoo-Värv valdab seda suurepäraselt ja täiendab ise tehnikaid, mida kasutab. Samas pole näitusel ühtki tööd, mis on loodud puhtalt ilu pärast, kõik teosed kannavad sügavamat sõnumit. Suurejooneline «Maarjamaa» räägib kunstniku suguvõsa loo, aga nagu pealkirigi viitab, on see üldistatult ühe eesti suguvõsa lugu.

Copy
Tagasi üles