Müts maha omastehooldajate ees!

Heljo Pikhof
, Riigikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

OMASTEHOOLDUSE ning hooldusravi või hooldust vajavate inimeste põhjatu ja traagiline probleemistik on viimaks ka Eesti niinimetatud eduühiskonnas kõlapinda leidmas. Müts maha teemat süvitsi tundva ajakirjaniku Tiina Kangro ees. Ta on aastaid püüdnud seda meile selgemaks kirjutada. Müts maha ka ajakirjanik Andrei Hvostovi ees. Ilma tema emotsionaalsuseta sügaksid meie riigi otsustajad ehk endist viisi kukalt.

Vajadust kiirete tegude järele rõhutasid sotsiaaldemokraadid läinud aasta jõulude eel, kui nad kõnelesid riigikogu suures saalis omastehoolduse olukorrast ja selle mõjust nii majandusele kui moraalsele keskkonnale. Toona koorus välja, et ilma oma lähedastele pühendunud hooldajateta ei oleks meil hoolekande korraldamine üldse võimalik.

Üheselt sai selgeks, et Eesti riik käib omastehooldajate tasuta tööjõudu kasutades rahaga pillavalt ringi. Kui inimene on sunnitud kodus oma sugulase eest hoolitsema, ei ole tal võimalik tööl käia ja temalt jäävad ka maksud laekumata. Koorus välja seegi, et meil pole pädevaid andmeid, kui palju hooldatavaid on, kus nad elavad ja millised on nende vajadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles