Taas hakatakse lennukilt marutaudivaktsiini külvama

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebane
Rebane Foto: Raigo Pajula / Postimees

13. mail alustab veterinaar- ja toiduamet kevadist rebaste ja kährikute suukaudset marutaudivastast vaktsineerimist Läti ja Vene piiriga külgnevatel aladel. Viljandimaal külvatakse vaktsiinipalu praeguse plaani järgi 19. ja 21. mail.

Vaktsiiniga peigutussööta külvatakse 20—40 kilomeetri ulatuses Läti piirist, 50 kilomeetri ulatuses Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetri ulatuses Narva jõest. Vaktsiini külvamist alustatakse Ida-Virumaast, jätkatakse Eesti-Vene maismaapiiril Kagu- ja Lõuna-Eestis ning liigutakse edasi piki Eesti-Läti piiri suunaga idast läände Pärnu laheni.

Peibutussööt on kalajahust mass, millesse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Peibutussööda pinnal on hoiatuskleebis. Vaktsiinsööta külvatakse väikelennukitelt. Ei külvata linnade, asulate, teede ja veekogude kohal. Lennuvahendid lendavad madalalt, et tagada nähtavus.

Vaktsiinipala tuleb see jätta puutumatult leidmiskohta. Vaktsineerimise ajal ning järgmisel paaril päeval tuleb koerad ja kassid hoida hoovis.

Metsloomade suukaudne vaktsineerimine kestab orienteeruvalt 21. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles