Vabatahtlikult lisamakseid teinud inimestel suureneb riigi panus teise pensionisambasse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik

Järgmisest aastast maksab riik vastavalt 2009. aastal vastu võetud seadusemuudatustele senisest enam teise pensionisambasse kõigi nende eest, kes majanduslanguse ajal otsustasid vabatahtlikult oma sissemaksete tegemist jätkata.

Automaatselt ehk ilma avaldust esitamata tõuseb teise samba makse osa kuue protsendini neil, kes jätkasid aastatel 2010 ja 2011 makseid, ilma et sellele oleks riigilt neli protsenti lisandunud. Soovi korral võivad nad esitada avalduse ka kogumispensioni makse enda osa suurendamiseks kahelt kolmele protsendile.

Eakamatele, kes tegid juba aastatel 2010 ja 2011 kogumispensioni makseid tavapärases määras (enda osa kaks protsenti pluss riigi osa neli protsenti), ei muutu kogumispensioni maksed ka järgmisest aastast.

Ülejäänud teise pensionisambaga liitunutel tõuseb kogumispensionisse makstav sotsiaalmaksu osa juhul, kui inimene esitab selleks avalduse.

Avalduse esitamise järel suurenevad järgmisest aastast nii avalduse esitanud isiku kogumispensioni makse oma osa (kahelt protsendilt kolmele) kui sellele riigi poolt lisatav sotsiaalmaksu osa (neljalt protsendilt kuuele).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles