Puugivaktsiin kallines

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Nakkusohtlikud puugid levivad Eestis üha laialdasemalt ja seepärast kutsutakse inimesi ennast vaktsineerima raskete tagajärgedega puukentsefaliidi vastu. Paraku tabab apteeki minejaid ebameeldiv üllatus: üks kaitsesüst läheb endise 18 euro asemel tänavu maksma 28 eurot.

Viljandi Ridaküla apteegi juhataja Heli Parts selgitas, et mullu oli varakevadel sama lugu. Algul oli müügil ainult kallis Ticovac, aga kui müügile tuli Encepur, mis maksis 18 eurot, lasti ka Ticovaci hind alla.

Encepuri Eestisse tarniva firma Novartis esindaja ütles, et praeguste andmete kohaselt jõuab täiskasvanutele mõeldud Encepur Eestisse alles neljandas kvartalis, seega ajal, mil vaktsineerimishooaeg on lõppenud. Küll aga on endise hinnaga piisavalt saada lastele mõeldud Encepuri, nii et neile kaitsesüstide tegemist ei tohiks hinnatõus takistada.

Puugihooaeg kestab aprillist oktoobrini. Puugid muutuvad aktiivseks siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur ületab seitse plusskraadi, levitades puukentsefaliidi viirust ja puukborrelioosi. Neist esimese vastu on võimalik vaktsineerida. Täielikuks vaktsineerimiseks tehakse kolm süsti: kaks ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas aasta hiljem. Pärast kolmandat süsti omandatud immuunsuse säilitamiseks süstitakse lisadoos vaktsiini uuesti kolme aasta pärast. Edasi peaks end vaktsineerima viieaastaste vaheaegadega. Üle 60-aastastele inimestele tehakse järelvaktsineerimisi iga kolme aasta järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles