Pedofiil pendeldab kohtuastmete vahet

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Makku ja Rainer Rätsep näitasid mullu mai lõpul Männimäe elurajooni külje all kohta, kus nad koolieelikust poisi 54-aastase Veljo haardest päästsid. Hiljem selgus, et sama mees on alaealise kallal sugulise kire rahuldamise eest varemgi süüdi tunnistatud.
Artur Makku ja Rainer Rätsep näitasid mullu mai lõpul Männimäe elurajooni külje all kohta, kus nad koolieelikust poisi 54-aastase Veljo haardest päästsid. Hiljem selgus, et sama mees on alaealise kallal sugulise kire rahuldamise eest varemgi süüdi tunnistatud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmise suve hakul Viljandis väikese poisi kallal sugulise kire rahuldamiselt tabatud mehe kriminaalasi pendeldab veel aasta hiljemgi kohtuastmete vahel.

Mullu mais sattusid kaks noormeest jalgratastega trikitama minnes Huntaugu nõlval peale mehele, kes püüdis väidetavalt sealsamas vägistada väikest poissi.

Appihüüd lagendikul

Artur Makku ja Rainer Rätsepa toonase kirjelduse kohaselt kuulsid nad lagendiku keskpaigast lapse appihüüdu ning avastasid sinnapoole rutates põlvekõrguse heina varjust lamamas püksata hilises keskeas purjus mehe, kes hoidis oma haardes koolieelikust poissi. Väidetavalt olevat selleks hetkeks olnud ka lapsel pealmised püksid jalast rebitud.

Ehkki pedofiil püüdis sündmuskohalt pageda, nabisid noored mehed ta kõrvaloleva terviseraja juures kinni ning andsid peagi politseinikele üle. Sellest ajast on mees vahi all.

Sügisel saatis prokuratuur 54-aastase Veljo kohtu alla, süüdistades teda alaealise vägistamise katses. Tartu maakohus langetaski 3. oktoobril süüdimõistva otsuse ning määras karistuseks seitsme aasta pikkuse vangistuse.

Süüdistatava kaitsja vaidlustas otsuse. Vahetult enne jõule tühistas ringkonnakohus otsuse, viidates põhjendustes olnud puudustele, ning saatis kriminaalasja samas koosseisus uue otsuse tegemiseks maakohtusse tagasi.

Teine kvalifikatsioon

1. veebruaril kuulutas maakohus välja uue otsuse, milles oli muudetud teo kvalifikatsiooni. Sedapuhku ei tunnistatud Veljot süüdi enam vägistamiskatses, vaid paragrahvi alusel, mis käsitleb sugulise kire vägivaldset rahuldamist alaealise suhtes isiku poolt, kes on varem sama kuriteo toime pannud. Karistuseks määrati taas seitse aastat vanglamüüre.

Järgmiseks kaebasid lahendi ringkonnakohtusse korraga nii kaitsja kui süüdistaja ning 3. aprillil maanduski kaasus uue otsuse tegemiseks taas Viljandi kohtumajas. Sedapuhku leidis ringkonnakohus, et korduvuse tunnuse lisamine teo kvalifitseerimisel väljus süüdistuse piiridest ja maakohus pidanuks välja selgitama poolte seisukohad ka selles aspektis.

Seepeale pöördus prokurör riigikohtusse ja palus ringkonnakohtu viimase määruse tühistada. Riigikohtu pressijuhi Eveli Kuklase sõnul otsustatakse määruskaebuse menetlusse võtmise küsimus juuni keskpaigaks.

SEADUS

Vägistamist ja vägistamise katset ning vägivaldset sugulise kire rahuldamist käsitletakse eraldi paragrahvides.

• Vägistamiseks peetakse kannatanu tahte vastaselt suguühendusse astumist vägivalla kasutamise või sellega ähvardamisega. Suguühenduse all ei mõelda sealjuures üksnes loomulikku suguühendust mehe ja naise vahel, vaid ka muud heteroseksuaalset, biseksuaalset või homoseksuaalset suguühendust.

• Sugulise kire vägivaldne rahuldamine seisneb kannatanu kaasamises sugulise kire rahuldamisse vägivallaga või kannatanu vastupanu- või arusaamisvõimetust ära kasutades. Sugulise kire rahuldamise all peetakse silmas mis tahes tegusid, millega rahuldatakse sugukirge või kutsustakse esile sugulist erutust.

Allikas: karistusseadustik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles