Sõiduõiguse annab ainult registreeritud bussikaart

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Madis Luik

Viljandi maavalitsus paigaldas linnalähiliinide bussiootekodadesse teated, milles juhitakse sõitjate tähelepanu vajadusele registreerida oma elektrooniline bussikaart tuvastiga.

«Tahame sellega inimestele meelde tuletada, et Viljandi linnalähiliinidel annab sõiduõiguse ainult tuvastiga registreeritud elektrooniline perioodi- või ettemaksukaart või reisi algul bussijuhilt ostetud pilet,» ütles Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase.

«Perioodikaart ehk endises mõistes kuupilet ei anna iseenesest veel sõiduõigust. Selle saamiseks tuleb perioodikaart samuti bussijuhi juures või bussi keskosas oleva tuvastiga kindlasti registreerida,» selgitas Kase.

Ta lisas, et sõitja on kohustatud bussijuhi või kontrolöri nõudmise korral tõendama oma sõiduõigust. Perioodikaardi või ettemaksukaardi registreerimata jätmine on võrdsustatud piletita sõiduga ning selle eest on ette nähtud trahv kuni 40 eurot.

Kase sõnul tingis meeldetuletamise vajaduse asjaolu, et maavalitsuse ja bussifirma kogemuste põhjal jätab osa sõitjaid oma elektroonilise sõidukaardi tuvastis registreerimata, ehkki registreerimist nõuab maavanema korraldus.

«Bussitranspordi piiratud ressursside tingimuses, kus kulud on suuremad kui sissetulekud, peavad kõik otsused olema kaalutletud ja põhinema tegelikel näitajatel. Sõidukaardi registreerimata jätmine tähendab aga ühtlasi seda, et sõitjate arvu ja liikumise kohta kogutav teave ei ole tõene ning selle põhjal ei saa teha pädevaid bussiliikluse korraldamist puudutavaid otsuseid,» selgitas Kase.

Karistusseadustiku järgi võib pädev ametiisik teha piletita sõitja karistamiseks suusõnalise hoiatuse või algatada väärteomenetluse. Väärteomenetlus võib lõppeda kas hoiatustrahvi (kuni 15 eurot), kiirmenetluse või üldmenetluse korras karistamisega (mõlemal juhul on trahv kuni 40 eurot). Üldmenetluse puhul kantakse inimesele vormistatud väärteoprotokoll ühtlasi avalikku karistusregistrisse. Mullu vormistas Viljandi maavalitsus bussijänestele kaheksa väärteoprotokolli.

Alates 1. jaanuarist müüakse Viljandi linnalähiliinidel sõiduks ette ainult elektroonilisi pileteid — perioodikaarte ja ettemaksukaarte. Perioodi- ja ettemaksukaarte on võimalik osta ja laadida bussis, Viljandi bussijaamas ning Eesti Posti müügipunktides Paalalinna Maksimarketis, Männimäe Selveris ja Viiratsis. Bussist saavad üksikpileti osta need sõitjad, kellel elektroonilist kaarti pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles