Arvustus: Viikingite maailm

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig / Sakala

Telekanalis History esimest hooaega alustanud «Viikingid» tõstab ajalooliste sarjade lati erakordselt kõrgele. Pole ka põhjust imestada, et see tõusis maailma hinnatuima filmisaidi IMDB ajaloosarjade tabelis esikümne hulka, ehkki esilinastus oli alles märtsi hakul.

Selle ajaloolise draamasarja peategelane on Ragnar Loth­brok (vananorra keeles Ragnarr Loðbrók), keskaegse Skandinaavia eepiliste saagade kangelane.

Ajaloolased on võrdlemisi üksmeelsed selles, et niisugune vägev viiking elas ja tegutses tõepoolest ning jättis kustumatu jälje vanadesse legendidesse. Ilmselt just tema juhtimisel alustasid viikingid oma regulaarseid kurikuulsaid ülemererännakuid Inglismaale ja Prantsusmaale. Polnud nad ju esialgu suured sõdalased, vaid tegelesid peamiselt põlluharimisega. Üksnes kord aastas kogus kohalik liider nad oma laevadele ning siis purjetasid nad enamasti mööda tuttavat rannajoont naabermaadesse. Vahel rüüstama, vahel kauplema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles