Talguliste arv kõikus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärstna mõis ootab laupäeval peremängul osalejaid.
Kärstna mõis ootab laupäeval peremängul osalejaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäevastel muinsuskaitsetalgutel oli aktiivsus seinast seina - kui mõnel pool tuli kohale oodatust rohkem inimesi, siis teisal pidi talgud kogunisti ära jätma.


Kärstna mõisapargi koristamine läks ühe eestvedaja Anu Rohu sõnul igati korda.

«Ootasime 25 inimest, aga tuli 46, lisaks meie kooli töötajatele, õpilastele ja õpetajatele ka lapsevanemaid ning vilistlasi peredega,» rääkis Kärstna kooli direktor Anu Roht.

Talgulised puhastasid parki võsast, koristasid tormis murdunud puid, pügasid hekki ja põletasid prahti.

Tehtuga jäi rahule ka Pilistvere kiriku aia korrastamist korraldanud Hermann Kalmus.

«Ootasime umbes 50 inimest, kohale ilmus 80 - appi tulid ka Kirivere kooli õpilased,» oli ta rahul. Üheskoos võeti maha põõsaid ja võsa, riisuti prahti kiriku aias ja selle ümbruses.

«Tahame talgukultuuri au sees hoida,» ütles Kalmus, lisades, et kogudus on kogu aeg aktiivne olnud ja kiriku aeda käib koristamas mitu seltskonda.

Tarvastu vallavalitsuse arendusnõunik Ilona Tiigi rääkis, et Tarvastu ordulinnuses toimuma pidanud talgud jäeti ära, sest internetis registreerus peale tema veel vaid üks inimene ning ka suuliselt ei andnud keegi teada soovist sinna tulla.

«Ilmselt ei sobinud paljudele ka aeg, praegu on kõigil oma koduõuelgi tegemist,» arvas Tiigi. Ta lisas, et Tarvastu külavanem Allan Luha käis siiski koos külameestega linnamäge koristamas.

Ka Viljandis jäid talgud ordulinnuse varemetes ja keskaegse linnamüüri loodetorni kohal asunud kuuri sokli juures ära.

«Tõeliselt kurb oli: keegi ennast talgutele ei registreerunud ja me ei osanud seetõttu tegemisi planeerida, seda enam et tegemist on spetsiifiliste töödega,» ütles linnavalitsuse arhitektuuriameti peaspetsialist Monika Rauba.

Linnavalitsuse rahvas ja muinsuskaitsjad lõid kaasa varasematel talgutel, mis leidsid aset Vanal kalmistul ja mitmel pool linnas.

Muinsuskaitse ümarlaual polnud esmaspäeval veel talguliste arvust ülevaadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles