Punane kotkas valge raekoja ees

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Nõukogude okupatsiooni teisel poolel kasutati paraadide korraldamiseks Võidu väljakut (praegust Vabaduse platsi), siis vahetult sõja järel koondati linnarahvas riiklike pühade puhul hiljuti lagedaks põlenud raekoja­esisele alale. 1947. aasta suvel, mil tähistati Eesti NSV seitsmendat aastapäeva, ei olnud hävituslennukit sinna veel üles pandud. Tõenäoliselt toodi tiivuline masin vanalinna paar aastat hiljem.
Kui Nõukogude okupatsiooni teisel poolel kasutati paraadide korraldamiseks Võidu väljakut (praegust Vabaduse platsi), siis vahetult sõja järel koondati linnarahvas riiklike pühade puhul hiljuti lagedaks põlenud raekoja­esisele alale. 1947. aasta suvel, mil tähistati Eesti NSV seitsmendat aastapäeva, ei olnud hävituslennukit sinna veel üles pandud. Tõenäoliselt toodi tiivuline masin vanalinna paar aastat hiljem. Foto: Viljandi muuseum

Ajal, mil Viljandi linnavalitsus peab plaani paigaldada lossimägedesse ajakirja «National Geo­graphic» logo kujuline kollane aken, on paslik meenutada, et veidraid asju on meie linnaruumis eksponeeritud varemgi.

Näiteks võisid kohalikud poisid kunagi otse raekoja ees turnida ehtsa hävituslennuki kukil. Pole teada, kust täpselt 1950. aastate algul raekoja ette üles pandud Jak-9 tüüpi lennumasin pärines ning kas punakotkad olid sellega ilmasõjas hitlerliku Saksamaa Luftwaffega rinda pistnud. Suure tõenäosusega toodi lennuk kohale Haapsalust, aga võib-olla ka mõnelt teiselt siinses regioonis tegutsenud armeelennuväljalt.

On ilmne, et otsest seost hävitajal Viljandiga ei olnud, sest 1930. aastatest praeguse Männimäe elamurajooni kohal asunud lennuväli oli sõjaliseks kasutuseks liiga väike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles