Sõeluuring «Ära jää hiljaks!» algab augustis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss.
Mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Maikuu on pühendatud rinnavähi ennetamisele ning Eestis jätkub kampaania «Ära jää hiljaks!», mille eesmärk on teadvustada naistele, et varajases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav, ja kutsuda neid osalema sõeluuringus.


Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja. Igal aastal diagnoositakse Eestis ligi 650 uut rinnavähijuhtu ning haigeid tuleb aina juurde ja nad muutuvad aasta-aastalt üha nooremaks.



Sihtasutuse Vähi Sõeluuringud, Eesti haigekassa ning tervise arengu instituudi koostööna kutsutakse Eesti naisi rinnavähi uuringutele. Nimelise kutse saavad 50—65-aastased naised.



Kutseid saadetakse järk-järgult sünniaastate kaupa, sest kõiki naisi ei ole võimalik korraga uurida. Sel aastal kutsutakse uuringutele 1947., 1950., 1953., 1954., 1955., 1957. ja 1959. aastal sündinud ravikindlustusega naised.



2008. aastal sai kutse sõeluuringule 55 645 naist ja neist osales 53 protsenti (2007. aastal 44 protsenti). Avastati 120 vähijuhtu, kusjuures varajases staadiumis avastatud kasvajate osa oli 83 protsenti. Tänavu on seatud eesmärgiks, et uuringutel käiks 65 protsenti kutsututest.



Maailmas on tõestatud, et hästi organiseeritud sõel­uuringutega on võimalik suremust rinnavähki vähendada kuni 30 protsenti. Samuti on tänapäeval märkimisväärselt paranenud ravivõimalused.



Alates 2002. aastast tehakse mobiilse mammograafiga sõeluuringut Eesti väikelinnades ja uuringute maht kasvab. Selle aasta algul ostis Eesti vähiliit tänu heategevusüritustel kogutud rahale ja eraannetustele uue moodsate meditsiiniseadmetega sisustatud mammograafia­bussi. See sõidab Tartu ülikooli kliinikumi spetsialistidega mööda Lõuna-Eestit ja Järvamaad. Teistes maakondades korraldab sõeluuringuid aktsiaseltsi Mammograaf treiler.



Tavaliselt on Mammograaf uurinud ka Viljandimaa naisi, tänavu aga sõidab siia ülikooli kliinikumi uuringubuss. Plaani järgi ollakse Viljandi haigla juures 10. augustist kuni 9. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles