Viljandi gümnaasiumile ostetakse kunstiteoseid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara AS kuulutas välja ideekonkursid kunstiteoste soetamiseks Viljandi gümnaasiumi tarbeks.
Riigi Kinnisvara AS kuulutas välja ideekonkursid kunstiteoste soetamiseks Viljandi gümnaasiumi tarbeks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) kuulutas välja ideekonkursid kunstiteoste soetamiseks nelja riigikoolile ning kõige suurem osa kunsti ostmisele mõeldud rahast on kavas kasutada Viljandi gümnaasiumi tarbeks.

Lisaks Viljandi koolile ostab RKAS kunstiteoseid Jõgevamaa gümnaasiumile, Läänemaa ühisgümnaasiumile ja Nõo reaalgümnaasiumile. Eeldatavalt kavatseb RKAS kulutada ostmisele ligi 191 000 eurot ning 65 000 sellest on mõeldud Viljandi koolimajale.

Konkursiga tahetakse leida sobivaim kunstiteoste ideelahendus, millega avalikku ruumi rikastada. Loodav kunstiteos peab olema mõeldud nii juhuslikele möödujatele kui koolimaja igapäevastele kasutajatele. Kunstnik peab arvesse võtma koolinoorte uudishimulikku loomust ning teoses võib olla ka tarbeelementi.

Kunstiteoste tellimise konkursil hindab žürii anonüümseid ideekavandeid. Tagamaks tellitavate teoste kõrget kunstilist taset, on seadusega ettenähtud, et vähemalt kaks kolmandikku ideekonkursi žürii liikmetest peavad kuuluma kujutava või rakenduskunsti vallas tegutsevasse loomeliitu. Sõltuvalt lähteülesandest on konkursi žüriisse kaasatud ka hoone arhitekt.

Pärast ideekonkursi võitja väljaselgitamist korraldab RKAS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse auhinnatud kavandi alusel teose loomise hankelepingu sõlmimiseks.

Pakkumise esitamise aeg on 23. aprill.

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1 protsendi eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene omavalitsustele. Kunstiteoseid tuleb hankida, kui ehitustöid tehakse vähemalt 750 000 euro ulatuses. Kunstiteoste hanke ülempiir on 65 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles