Kohus saatis pooled vargabande liikmed vanglatrellide taha

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle Suzuki Baleno ajasid noormehed Reinu teelt ära kahel ööl järjest. Esimesel korral viisid nad auto vigastamata tagasi, kuid teisel ööl sõitsid sellega Moori külas suure kivi otsa.
Selle Suzuki Baleno ajasid noormehed Reinu teelt ära kahel ööl järjest. Esimesel korral viisid nad auto vigastamata tagasi, kuid teisel ööl sõitsid sellega Moori külas suure kivi otsa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viis alaealist ning üks äsja täisikka jõudnud noormees käisid mullu viie kuu jooksul kümnel korral vargil. Pooled neist istuvad nüüd vangis ning nende vanemad peavad tasuma suuri summasid kannatanutele ja advokaatidele.

Kui noormehed tabati ja kohtu ette viidi, oli neil kamba peale kogunenud kümme vargust. Ainsal täisealisel noorukil oli hinge peal üks ärandamine, mõni tema noorem kaaslane oli aga osalenud kaheksas sissemurdmises ja varguses.

Telefonid, kuldehted ja alkohol

Et viis noorukit on veel praegugi alaealised, see tähendab 16- või 17-aastased, siis jäävad kõigi nende nimed avalikus kohtuotsuses saladuseks nii ajakirjaniku kui lugejate ees.

Esimese varguse panid poisid toime keset suve. Kolm noorukit ronisid öösel läbi akna võõrasse korterisse ning võtsid sealt kaks mobiiltelefoni, väärtuslikke välgumihkleid, hõbeketi ja muud kraami kokku 367 euro väärtuses.

Septembris viisid kaks noorukit võõrast kohast kaasa kaks jalgratast, murdsid sisse ühte Kraavi tänaval seisvasse Volkswagen Polosse ning varastasid sealt autoraadio ja auto registreerimistunnistuse.

Kõige tegusamaks kujunes noorukitel eelmise aasta 8. oktoober. Esmalt murdsid kaks neist keset päeva lahti ühe korteri akna ja tungisid tuppa. Nad võtsid sealt kaasa mobiiltelefoni, kolm kuldehet ja ligi kümme liitrit alkoholi sisaldavaid jooke piiritusest veinini.

Tõenäoliselt hakkas noormehi painama teadmine, et nende lahkumise järel jäi korterisse veel hulga väärt kraami, ning hilisõhtul läksid nad kolmekesi tagasi. Seekord lahkusid nad rohkem kui 25 kullast ehte ja kaheksa liitri kange alkoholiga. Kahe käiguga said nad kraami enam kui 1300 euro väärtuses.

Ärandamised said saatuslikuks

Saatuslikuks kujunesid noortele oktoobri lõpp ja novembri algus. 30. oktoobri õhtul ronis üks noorukitest Viljandis Reinu teel asuva firma Sovek platsile ning avastas, et sinna oli pargitud lukustamata ustega 12 aastat vana Suzuki Baleno, millel oli isegi süütevõti ees. Noormees võttis auto, sõitis sellega mõned minutid mööda linna ringi ning viis auto oma kohale tagasi.

Järgmisel ööl läks ta koos kolme kaaslasega uuesti Soveki platsile. Nad võtsid sealt kolm malmradiaatorit ja messingist torujääke, mahutasid end koos nendega Suzuki Balenosse, mis oli taas lukustamata uste ja süütevõtmega platsile jäetud, ning läksid lõbusõitu tegema. See lõppes Moori külas, kus noorukid autoga kivi otsa sõitsid.

Järgmisel päeval leiti auto ning jõuti ka ärandajatele jälile. Autole oli kahju tehtud 856 euro eest ning seda polnud enam mõtet taastada.

Viimase vargusega said kaks kamba liiget hakkama novembri keskel, kui nad murdsid ööl vastu 11. novembrit sisse sõiduautosse Mercedes-Benz ning sõitsid sellega linnas ja maakonnas ringi. Autoomanikule tekitati selle lõbusõiduga 1629 euro suurune kahju.

Aasta lõpul poisid tabati ning mõned neist veetsid eeluurimise ajal ka neli-viis päeva trellide taga. Veebruari lõpul jõustunud kohtuotsuse järgi peab kolm noorukit vangi minema.

Üks poistest oli juba varemgi korra kriminaalkorras karistatud ning temale mõistis kohus koos varem kandmata karistusega ligi kolme aasta pikkuse vangistuse, millest tuleb kohe ära kanda pool aastat. Ühele noorukile määrati aastapikkune vangistus, millest trellide taga tuleb veeta samuti kuus kuud. Üheksa kuu pikkuse vangistuse saanud poiss peab vanglas olema neli kuud.

Ühele noorukile mõisteti viis kuud vangistust tingimisi. Ainus täisealine kambaliige, kes osales vaid Mercedese varguses, sai kahe kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Üks noorukitest vabastati karistusest ning kohus allutas ta seitse kuud kestvale käitumiskontrollile.

Raha peavad maksma vanemad

Lisaks karistusele peavad nad kõik koos katma ligi 3000 euro suuruse kahju. Kokkuleppemenetlusega määrati kindlaks ka see, kes kui suure osa maksma peab. Kuid seegi pole veel kõik, sest igal kohtualusel tuleb maksta sadu eurosid advokaatidele ning tasuda riigile kohtupidamise kulud.

Kahjusumma mõisteti ametlikult välja küll kurjategijatelt, ent kohtuotsuses seisab, et juhul kui neil raha ei ole, tuleb maksta nende seaduslikel esindajatel. Vaid täisealine nooruk peab oma tegude eest vastutama ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles