Venezuela president suri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval suri 58-aastasena Venezuela president Hugo Chávez, valitsus kuulutas tema surma järel välja seitsmepäevase leina. Riigipea matused on reedel.

Asepresident Nicolás Maduro saatis surmateate järel riigis korra hoidmiseks tänavatele sõjaväe ja politsei.

Venezuela opositsiooniliider Henrique Capriles kutsus Cháveze surma järel üles rahvuslikule ühtsusele ning avaldas lahkunud presidendi perekonnale kaastunnet.

Chávezele tehti mullu 11. detsembril Kuuba haiglas viimase poolteise aasta neljas vähioperatsioon, mis osutus keerulisimaks ja mille järel tekkisid tal tüsistused. President viibis sõjaväehaiglas 18. veebruarist, kui ta Kuubalt kodumaale toimetati.

Chávez kerkis Venezuela poliitilisele areenile 1992. aastal, kui ta sooritas toonase presidendi Carlos Andrés Péreze vastu ebaõnnestunud riigipöördekatse. Seejärel veetis ta kaks aastat vangis, kus ta otsustas edaspidi demokraatlike valimiste teel võimule pääseda. Chávez võitis 1998. aastal presidendivalimised, tõustes 44 aasta vanuselt riigi ajaloo noorimaks presidendiks.

Chávez oli võimul 14 aastat. Nüüd seisavad riigil tõenäoliselt ees ennetähtaegsed valimised. Venezuela põhiseaduse kohaselt tuleb valimised korraldada riigipea surmale järgneva 30 päeva jooksul. Ajutiselt asus riigipea ametiülesandeid täitma rahvusassamblee spiiker Diosdado Cabello.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles