Avar suhtlusvõrk paneb ettevõtluses rattad käima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Raud
Martin Raud Foto: Erakogu

Ehkki Ettevõtlike Noorte Koja ajalugu ulatub Viljandimaal 1980. aastate lõppu, on see siin olnud mõnda aega vaikelus. Nüüd loodetakse organisatsioon pöörata uuele kasvule.

Koja Viljandimaa esinduse president Martin Raud, mis organisatsiooniga täpsemalt tegemist on?

Organisatsioon asutati peaaegu sada aastat tagasi Ameerika Ühendriikides. Algul oli see klubi, mis õpetas noori mehi ühiskonda teenima. Nüüdseks on sellest välja kasvanud 18—40-aastaste mõlemast soost aktiivsete inimeste organisatsioon, mis loosunglikult öeldes tahab luua kogu maailmas paremat tulevikku. Oleme esindatud rohkem kui sajas riigis, Eestis 1989. aastast.

Mis ajast te Viljandimaal tegutsete?

Ka siinne esindus sündis juba 1989. aastal. Viljandimaa koja asutajateks olid teiste seas hilisem linnapea ja riigikogu liige Peep Aru ja ettevõtja Arnold Kimber. Aja jooksul on liikmed olnud ka näiteks ettevõtjad Sven Kotkas, Marge Tirgo, Sven Mänd ning praegune arenduskeskuse juht Kaarel Lehtsalu. Samuti on Viljandi kojaga seotud olnud Arno Kütt, kellele Viljandi linn andis hiljuti kohaliku ettevõtluse edendaja tiitli.

Selle põhjal julgen öelda, et nii mõnigi koja liige on leidnud sealt endale arengukiirendi. Meie tegevuse suur võlu seisneb rahvusvahelises suhtlemises. Nii mõnigi JCI omaaegne liige on just sedakaudu saanud piiri tagant kasulikke kontakte, millele oma ettevõtte eksport rajada.

Kui suur on praegu kohalik liikmeskond?

Et vahepeal valitses vaikelu, pole meie liikmeskond kuigi suur: nimekirja kuulub 12 inimest. Lisaks on kojal neli senaatorit, kolm toetajaliiget ja mõned kandidaadid. Liikmete seas on nii alustavaid ettevõtjaid kui tudengeid. Samas oleme võtnud sihiks kasvada. Kui saaksime kokku juba 25 inimest, võiksime taas öelda, et oleme Eesti mõistes märkimisväärne jõud.

Millised on kotta kuulumise tingimused? Kas peab olema rikaste vanemate laps või on vaja mingeid muid eeldusi?

Esmane tingimus on ikka ühiskondlik aktiivsus. Samuti võiks olla kõrgharidusega või õppida parasjagu mõnes ülikoolis. Inimese majanduslik taust ei ole tähtis.

Meie liikmemaks pole suur: 65 eurot aastas, mis kuude peale jagatuna on väiksem kui nii mõnegi spordiklubi osalustasu. Koja kaudu saadavad teadmised ja lai rahvusvaheline suhtlusvõrgustik on kahtlemata palju rohkem väärt. Meie liikmetel on võimalik saada ohtralt kasulikke kontakte eri valdkondadest, alustades turundusest ja õigusest ning lõpetades projektijuhtimise ja logistikaga. Koja igapäevane tegevus pakub võimalust leida endale mentoreid ja sõpru. Keskne eesmärk on üksteist julgustada ja motiveerida olema ettevõtlik.

Mis kannustab teid maakonnalinnades arenguseminare korraldama?

Pole saladus, et aina rohkem inimesi kolib suurtesse tõmbekeskustesse eesotsas Tallinna ja Tartuga. See sunnib mõtlema väikelinnade ärikeskkonna turgutamisele. Püüame kogemusi ja kontakte vahetades anda sellesse oma väikese panuse. Muu hulgas kasutame kontaktide vahetamiseks seminaridel äri kiirkohtingute formaati.

Mida tähendab äri kiirkohting?

Tegemist on iselaadse tutvumisvormiga, kus kaks inimest asetatakse vastakuti ning neile antakse kolm minutit, et end piltlikult öeldes maha müüa. Vesteldakse huvidest ja tegevusvaldkondadest ning püütakse leida ühine tegevuspinnas. On müstiline, kui palju huvitavaid ja kasulikke ideid sellisest töövormist võib sündida!

Milles peitub teie arvates Viljandi ettevõtluse peamine arengupotentsiaal?

Peamist valdkonda on keeruline välja tuua, aga kindlasti peitub Viljandi potentsiaal näiteks loomemajanduses, millele pöörame ekstra tähelepanu ka eelseisval arenguseminaril. Pean siin silmas muusikat ja kunste kõige laiemas mõttes. Viljandis elab ja tegutseb palju andekaid kultuuriinimesi, kellel võimed lubaksid samal ajal ka ettevõtjatena hästi hakkama saada. Aga kahtlemata on ka teisi valdkondi, millele jagub veel hulganisti kasvuruumi. Loodame, et oleme pärast arenguseminari selles osas jälle jupp maad targemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles