Võhma saun avas pärast remonti uksed

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval, kui (vasakult) Võhma linnapea Avo Põder, ettevõtja Janek Lindau ja abilinnapea Aare Järvik sauna tutvustasid, oli leiliruum veel külm, aga eilsest pakub see linlastele kõva kuuma.
Neljapäeval, kui (vasakult) Võhma linnapea Avo Põder, ettevõtja Janek Lindau ja abilinnapea Aare Järvik sauna tutvustasid, oli leiliruum veel külm, aga eilsest pakub see linlastele kõva kuuma. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ettevõtja Janek Lindau ja tema töömeeste abiga sai Võhma avalikust saunast taas hubane pesemiskoht, kus linlased saavad puhtust ja tervist nõutada ning juttu vesta.

Võhma küünlavabriku lähistel asuva sauna ajalugu on pikk ja põnev, see ulatub 1950. aastatesse. Kohalik mees Jaan Veemers, kes oli toona väike poiss, rääkis, et siis olid pesu- ja leiliruum hiiglasuured. Nii mahtus sinna ennelõunati ihu harima ka suur hulk Vene sõjaväelasi — Võhma lähistel oli ju aastakümneid sõjaväelennuväli.

«Algul tulid lendurid sauna jala, hiljem hakati neid autoga tooma,» meenutas Veemers.

Nädala algul, kui sauna ei köetud, müüdi eesruumis lihakombinaadi rupskeid ja konte.

Populaarne koht

Abilinnapea ja Võhma spordiklubi eestvedaja Aare Järviku sõnutsi oli Võhmas aastaid saunameheks Endel Pajo, kelle juhatusel sai pesemispaigast omalaadne kultuuriobjekt, kus peeti malelahinguid ja muidki üritusi.

«Osal inimestel on kodus saun, aga ikka käivad nad siin, sest talvel on enda oma kütta kulukas, lisaks saab linnasaunas sõprade ja tuttavatega suhelda,» rääkis Järvik.

Et saun pikka aega õiget remonti ei saanud, oli ta viimaks väga kehvas seisus. Võhma spordiklubi eestvõttel hangiti selle kordategemiseks mullu projektiraha. PRIA Leaderi meetmest saadi 10 000 eurot, 2000 andis omaosalusena Võhma linn.

Hirmkõva leil

Taastustööd algasid detsembri algul. Need vältasid mitu korda kauem, kui oli kavandatud. Ehitaja Janek Lindau tõdes, et mässamist oli palju, sest seinad olid väga kõverad ja palju oli saepurubetooni. Samas püüdsid mehed anda endast parima ja tegid palju asju plaanitust põhjalikumalt. Ise valmistati kõik puidust detailid, näiteks täistappuks, lava ja pingid.

«Vana ahju saime alles jätta. Veidi tuli lõhkist tuleaset keevitada ja veevärk eemaldada,» kirjeldas ta. Suurele kerisele kulus pool tonni leilikive, märksa rohkem, kui oli arvatud.

«Tegime süsteemi, mille kaudu saab laval õhku siibriga reguleerida, seega ei ole hapnikupuudust isegi kõrvetava kuumaga,» tutvustas Lindau.

Puudega köetav ahi on väga tõhus ja läheb kuumaks kahe-kolme tunniga. Ehitajad tegid esimese proovileili ning Janek Lindau sõnutsi oli see poolte meeste arvates isegi liiga karm.

Võhma teine leiliruum on koolimaja spordihoones poiste ja tüdrukute duširuumi juures. Seda köetakse elektriga ning linnasauna omast on see mitu korda väiksem, mahutades viis või kuus inimest.

Võhma saun on avatud reede õhtupoolikul ja laupäeval, võrdselt antakse aega nii naistele kui meestele. Täispilet maksab 1.70 eurot, pensionäride ja laste pilet 1.20 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles