Viljandimaa püsib viirustesse nakatunute suhtarvult tipus

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste esinemissageduselt edestab Viljandimaa kõiki teisi maakondi. Gripiga oleme kolmandal kohal, seda on Virumaal tunduvalt rohkem kui meil.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste esinemissageduselt edestab Viljandimaa kõiki teisi maakondi. Gripiga oleme kolmandal kohal, seda on Virumaal tunduvalt rohkem kui meil. Foto: Elmo Riig / montaaž

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova ütles kahe viimase nädala andmeid vaadates, et gripilaine ei taandu, kuid haigusjuhtude arv hakkab siiski stabiliseeruma. Erand on Viljandimaa, kus võis täheldada haigestunute arvu väikest kasvu.

Suhtelise haigete hulgaga oleme Eestis esikohal. Siiski võib ka meie olukorda pidada stabiilseks ja asjatundja hinnangul eriliseks ärevuseks põhjust ei ole.

«Ülemöödunud nädalal pöördus Eestis ülemiste hingamisteede infektsiooniga arsti poole 9439, möödunud nädalal 9318 inimest. Langusest on vara rääkida, aga tõusu ka enam pole,» kinnitas Olga Sadikova.

Ilmutab taandumise märke

Tema sõnul on üks märke gripilaine pisikesest taandumisest see, et suurenema on hakanud RS-viirusesse nakatunute hulk. See põhjustab gripiga sarnaseid sümptomeid, aga ei tekita nii ohtlikke tüsistusi. «RS-viirus on ohtlik väikelastele, kel võib tekkida kopsupõletik, täiskasvanutel tavaliselt komplikatsioone ei ole.»

Laboratoorselt kinnitatud gripijuhtumeid oli Eestis ülemöödunud nädalal 141, möödunud nädalal 108.

Olga Sadikova jutu järgi ei ole tänavuses haiguste laines midagi erilist. Paar eelmist talve olid tavalisest leebemad ja sellepärast tundubki meile, et nüüd murravad haigused eriti julmalt.

«Üks põhjus, miks on nii palju haigeid, võib olla ka see, et gripi vastu vaktsineeritakse end väga vähe. Tänavu on liikvel kolm gripiviiruse tüve ja see muudab olukorra keeruliseks. Vaktsiin kaitseb nende kõigi eest,» selgitas ta.

Haigena peab koju jääma

Gripispetsialist rõhutas, et haige inimene ei tohi mingil juhul tööle minna.

«Pöördusime tööandjate poole, et haigestunud inimesel lubataks kolm päeva kodus olla. See on ju ka firma huvides. Oli neid, kes vastasid positiivselt, oli neid, kes sellega ei nõustunud.»

Tänavu on Eestis gripi tagajärjel surnud viis inimest. Kõik nad on põdenud mõnda rasket kroonilist haigust, mida gripp on võimendanud.

Olga Sadikova ütles, et kui näiteks südamehaige inimene grippi jääb, peab ta kindlasti ühendust võtma oma perearstiga, kes teda nõustab ja hoolitseb, et patsient saaks vajalikku ravi ja kriitilisemal juhul hospitaliseeritaks.

Viljandimaal pole tänavu nii traagilise tagajärjega gripijuhtumeid olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles