Arst: tripper jõudis taas Viljandimaale

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naha- ja suguhaiguste arsti Marge Tampere sõnul püsib suguhaigustesse nakatumine tavapärasel tasemel.
Naha- ja suguhaiguste arsti Marge Tampere sõnul püsib suguhaigustesse nakatumine tavapärasel tasemel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi haigla naha- ja suguhaiguste arst Marge Tampere tõdeb, et üle aastate on maakonnas taas diagnoositud mitu ägedat tripperijuhtumit, kuid üldiselt pole suguhaiguste sagenemist märgata.

Marge Tampere, mida teie arvate posti teel suguhaiguste testimisest?

Ma arvan, et see on hea võimalus ennast anonüümselt testida. Testikodus.ee puhul kasutatakse minu teada molekulaarbioloogilist meetodit ja see on üsna usaldusväärne.

Kui palju inimesi teie kui suguhaiguste arsti vastuvõtul käib?

Ma ei saa öelda, et mingit puhangut oleks. Võtan aga vastu ja nõustan ka noorukite kabinetis ning seal käib ikka iga nädal keegi ennast testimas. Seda võimalust kasutatakse päris palju. Tullakse ka ilma igasuguste kaebusteta. Näiteks kui alustatakse uut suhet ja tahetakse olla kindel, et ollakse terve.

Vähemasti nendega, kes minu juurde satuvad, räägime suguhaiguste teemal üsna vabalt ja loomulikult. Kui on mõni haigus juba saadud, siis annan nõu, kuidas käituda, et edaspidi seda vältida. Julgustan noori kondoomi kasutama.

Kui palju Viljandimaal suguhaigusi diagnoositakse?

Konkreetseid arve minu käes ei ole. Võib aga öelda, et neid on siin nagu igasuguseid haigusi.

Millist suguhaigust Viljandimaal kõige rohkem ette tuleb?

Arvuliselt ma öelda ei oska, aga arvan, et kõige rohkem on ikkagi klamüdioosi. Viimasel ajal — eelmise aasta lõpul, selle aasta algul — on olnud mitu ägeda gonorröa ehk tripperi juhtumit. Seda haigust ei olnud me aastaid diagnoosinud, ehkki olime analüüse võtnud.

Ilmselt soodustab gonorröa levikut see, et piirid on lahti: muu hulgas käiakse väga palju Ameerikas ja Põhjamaades. Arvan, et tripperit tuuakse Eestisse mujalt sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles